Top Vijesti

Dodik poklonio ćilime: Svi su dobro došli na otvaranje Ferhadije

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik poslao je danas poruku građanima da je neophodno da otvaranje obnovljene džamije Ferhadije protekne u najboljem redu i miru

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik poslao je danas poruku građanima da je neophodno da otvaranje obnovljene džamije Ferhadije protekne u najboljem redu i miru, ističući da su dobro došli svi zvaničnici pa i premijer Tuske Ahmet Davutoğlu, bez obzira na ranije stavove koje je imao o toj zemlji i njenom rukovodstvu.

Dodik je, nakon što je posjetio muftiju banjalučkog Osmana ef.Kozlića te obišao Ferhadiju, izrazio zadovoljstvo što je ovaj značajni vjerski i kulturni objekt završen i da će 7.maja biti obilježeno njeno otvaranje.

-Preduzimaju se sve mjere da ta svečanost prođe u najboljem redu, i u sigurnosnom i svakom drugom pogledu, kazao je entitetski predsjednik podsjetivši da je entitetska vlada ranije pomagala obnovu Ferhadije i finansijskim sredstvima te time, kaže, pokazala privrženost objektima koji imaju vjersku i kulturološku vrijednost.

Ukazujući na značaj Ferhadije, kao spomenika  kulture nulte kategorije, istakao je da su Banja Luka i RS zainteresovane da dan otvaranja prođe na najbolji način.

Delegaciju Republike Turske na otvaranju Ferhat-pašine džamije, 7. maja u Banjoj Luci predvodit će predsjednik Vlade Ahmet Davutoğlu, a Dodik kaže da je on dobro došao.

-I Davutoğlu ima svoje stavove, kao i ja svoje i vjerujem da ćemo taj dan imati i zvanični razgovor- kazao je Dodik ističući da je o dolasku turskog predsjednika vlade u Banju Luku već razgovarao i s ambasadorom te zemlje u BiH Cihadom Erginayem.

-Turska je važna, velika i moćna zemlja i to treba poštovati. Neke stvari smo ranije govorili, a bit će prilika da i o tome razgovaram s premijerom te zemlje, dodao je.

Kazao je i da vjera uvijek nosi poruke mira i da je važno da se 7.maja i drugi zvaničnici okupe u Banjoj Luci.

Muftija banjalučki Osman ef.Kozlić je zahvalio entitetskom predsjedniku, jer je došao u obilazak Ferhadije.

Sve pripeme za svečano otvaranje tog vjerskog objekta idu po planu, a

MUPRS-a, kao nosilac sigurnosnog segmenta tog događaja, kako je kazao, dobro radi svoj posao.

-Nadamo se da će sve proteći u najboljem redu, naglasio je ef.Kozlić.

Također, zahvalio je Dodiku i za poklon, ćilime, koje je donio za Ferhadiju.