Politika Udarno Vijesti

Dodik ponovo negirao genocid u Srebrenici

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je negirao genocid u Srebrenici.

Gostujući na Radio televiziji Srbije Dodik je rekao da je počinjen veliki zločin koji je bio nepotreban i da se za to treba odgovarati, te da se zalaže da se utvrdi krivica.

Dodao je da je optuženi Ratko Mladić, kao čovjek koji je komandovao vojskom, svjestan da je imao individualnu odgovornost.

Nastavljajući da iznosi laži, Dodik je naveo da je u Sarajevu poginulo 10 hiljada Srba.

Na početku intervjua demantovao je da je čestitao predsjedniku Srbije Borisu Tadiću na hapšenju Mladića.

Kako je izjavio, samo je rekao da je to ispunjenje međunarodne obaveze.

Dodik je ponovo optužio Haški tribunal da sprovodi “selektivnu pravdu”, što, kako je naveo, pokazuju kazne na koje su osuđeni Srbi u poređenju sa kaznama koje su izrečene optuženicima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

“Činjenica je da je Naser Orić dobio presudu na neke dvije godine zatvora, pa mu je kasnije poništena, a nije mu suđeno za komandnu odgovornost mada je komandovao muslimanskim jedinicama koje su napravile masakr nad srpskim stanovništvom oko Bratunca, gdje je pobijeno oko tri i po hiljade ljudi, u periodu od dvije i po godine, koji je prethodio zločinu u Srebrenici”, tvrdi Dodik.

Ukazao je i da su na početku rata u BiH počinjeni zločini nad Srbima, navodeći kao primjer Dobrovoljačku ulicu u Sarajevu.

Govoreći o odnosu RS i Srbije Dodik je rekao da RS želi što bolje odnose sa Srbijom i da jednog dana bude s njom što više povezana politički i teritorijalno.

Dodik je rekao da RS očekuje pomoć od Srbije, čak i onda kad Srbija to ne želi da učini.

On je za RTS naveo da Srbija, kao garant i potpisnica Dejtonskog sporazuma, ima obavezu da se bavi pitanjima BiH, kao i Hrvatska.

Dodik je ocijenio da zvaniči stav Beograda da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, njeno uređenje od dva entiteta i tri naroda i ono što se oni dogovore, daje Banjaluci velike manevarske mogućnosti i snagu.

Dodik je rekao da je uvjeren da će RS jednog dana biti samostalna država, jer je nemoguće graditi zemlju BiH u kojoj nema konsenzusa i uvažavanja, i u kojoj postoji želja Bošnjaka za preglasavanjem Srba i Hrvata.

 

Informer.ba