Izdvojeno Politika Vijesti

Dodik: RS neće prihvatiti povećanje budžeta BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Srpska neće prihvatiti povećanje budžeta institucija na nivou BiH za ovu godinu.

Zahtijevamo da budžet za ovu godinu institucija BiH bude manji nego prošle godine i da se smanje troškovi u procentu od 18 do 20“, rekao je novinarima Dodik.

On je istakao da neki žele da usvoje nerealan budžet na nivou BiH, te da se budžet BiH želi povećati zbog jačanja institucija BiH i umanjenja sredstava za raspodjelu entitetima.

RS je najveću štetu sistemski preživjela zbog donošenja Zakona o indirektnim porezima, kojim su se promijenili budžetski okviri u BiH. Sve vrijeme imamo pritisak da se poveća budžet institucija BiH, što je nedopustivo“, dodao je Dodik.

On je napomenuo da je sredstva potrebno ulagati u realni sektor.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH 13. jula ni u drugom krugu glasanja nije podržao principe Prijedloga zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH u iznosu od 1.051.823.000 KM. Protiv budžetskog prijedloga glasali su poslanici iz Republike Srpske, koji smatraju neprihvatljivim povećanje budžeta za 23.789.000 KM.

Savjet ministara BiH predložio je budžet od 1,028 milijardi KM, što je na nivou prošlogodišnjeg, ali je Predsjedništvo BiH okvir budžeta za 2011. godinu povećalo za oko 23.789.000 KM. Prijedlog budžeta utvrđen je bez odluke Fiskalnog savjeta i preglasavanjem srpskih članova u Savjetu ministara i Predsjedništvu BiH.

 

Srna/Informer.ba