Politika Udarno Vijesti

Dodik: RS pristaje odgoditi referendum

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je za beogradski Blic od četvrtka da je, kao znak dobre volje, RS pristala odgoditi referendum o sudu i državnom odvjetništvu BiH te da RS s nestrpljenjem iščekuje sutrašnju odluku visokog predstavnika Valentina Inzka o sudbini referenduma.

Dodik je u razgovoru za taj dnevni list kazao kako RS ima pripremljenu izlaznu strategiju, ma kakav potez povukao Valentin Inzko.

U međuvremenu su počeli kontakti s Bruxellesom. Pristali smo da, kao znak dobre volje, odložimo referendum u nastojanju da otvorimo dijalog o četiri pitanja koja smo tražili. Pažljivo smo se pripremali kako nam iz Europe ne bi bilo poručeno da u nečemu nismo u pravu“, kazao je Dodik.

Cilj RS-a je, kako je naveo, da se dođe do izmjena zakona. Referendum je, po riječima Dodika, stavio ta pitanja na dnevni red.

U procesu smo intenzivnih razgovora s određenim europskim strukturama na koji način naći izlaz. Ako u razgovoru s Europom osiguramo da jakom izjavom važan i visokopozicionirani čovjek EU kaže da su zahtjevi koje smo iznijeli opravdani i točni, i referendum gubi
smisao jer je njegov cilj da dođemo do rješenja. Kako god se ponašala Europa, pa i Amerika – oni će morati dati tražene odgovore na ova pitanja jer je realnost u BiH nespojiva s pravnim sustavom i u Europi i u Americi“, kazao je Dodik.

Upitan hoće li RS poduzeti neke radikalnije poteze ukoliko Inzko poništi odluku parlamenta RS o referendumu, kazao je kako će samo nastojanje da visoki predstavnik i međunarodna zajednica sruše odluku dovesti RS u poziciju da preispita svoje ponašanje i vezano za
formiranje vlasti i njezino sudjelovanje na mnogim drugim mjestima.

Onda će svaki daljnji korak u BiH biti uvjetovan našim zahtjevima za referendum, a postavit ćemo i druga pitanja, dodao je.

Na pitanje očekuje li da će Inzko radikalizirati problem i smijeniti ga, Dodik je kazao kako će u tom slučaju zatražiti mišljenje naroda dodavši da “mene nije birao Inzko, niti sam se njemu zaklinjao“.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko najavio je kako bi predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik mogao biti smijenjen zbog njegova ponašanja kojim dovodi u pitanje provedbu Daytonskog sporazuma.