Izdvojeno Politika Vijesti

Dodik sa Jeremićem: RS neće dozvoliti priznavanje Kosova

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će Srpska pratiti stavove Srbije kada je riječ o Kosovu i da neće dozvoliti da BiH prizna kosovsku nezavisnost.

Imajući u vidu ulogu BiH kao članice Savjeta bezbjednosti UN mi ćemo pokušati da uzgradimo jedinstven stav na nivou BiH o tom pitanju, pogotovo imajući u vidu jednostranu upotrebu sile tzv. vlasti Kosova u dešavanjima koja su izazvala najnoviju krizu“, rekao je Dodik novinarima poslije sastanka sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem u Banjaluci.

Dodik je istakao da Srpskoj nije svejedno šta se dešava na Kosovu i da kao predsjednik Srpske stoji na zaštiti srpskih nacionalnih interesa na Kosovu, pošto smatra nemogućim da se unilateralnim akcijama i primjenom sile od kosovskih vlasti rješavaju ta pitanja.

Ako je to tako, onda bi mi mogli da odustanemo od one priče koja kaže da je Kosovo jedna vrsta presedana i da u tom pogledu treba prihvatiti određene stvari“, naglašava Dodik uz ocjenu da su opravdane sumnje u međunarodnu dobronamjernost na Kosovu i Metohiji, koje je trenutno ključno pitanje u regionu.

Dodik smatra da će se na Kosovu nastaviti arogancija međunarodniog faktora i da će sadašnja situacija u kojoj je EULEX preuzeo granične prelaze završiti tako što će ponovo upasti specijalne jedinice Kosova i tamo uspostaviti kontrolu, jer je sličan scenario bio i u Republici Srpskoj i u Istočnoj Slavoniji.

On je istakao i da je Republika Srpska nezadovoljna stavovima njemačke kancelarke Angele Merkel, koje je iznijela tokom nedavne posjete Beogradu i da smatra da su oni na fonu daljeg poniženja Srba i srpske države.

Mislim da je bilo realno očekivati da velike sile uvaže i poštuju stavove Srbije i da se u tom pogledu obezbijedi dijalog, a ne da se postavljaju razni dodatni uslovi za evropski put Srbije“, rekao je Dodik.

Srpska je privržena evropskom putu, dodaje predsjednik Dodik, ali ukazuje da je taj put sporan, ako se želi urušiti autonomija RS.

Poniženje Srba i srpskog nacionalnog korpusa na Balkanu mora da prestane i ja želim da budem politički predstavnik Srba koji su partneri sa moćnom EU“, poručio je Dodik i naglasio da su neprihvatljivi razlozi zbog kojih Merkelova nije došla u BiH.

Govoreći o saradnji sa Srbijom, Dodik je rekao da je ta saradnja sve bolja i bolja i da će zajednički projekti biti nastavljeni posebno kada je riječ o usklađivanje obrazovnih programa Srpske i Srbije.

Odgovarajući na  pitanje da li su uhapšeni u Tripoliju iz Republike Srpske ili Srbije, Dodik je rekao da su privedena lica bila u Libiji u privatnom aranžmanu i da je sigurno da nisu imali nikakav kontakt sa ovdašnjim vlastima.

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Banjaluci da će Srbija na sjednici Savjeta bezbjednosti UN tražiti osudu jednostrane upotrebe sile albanskih vlasti na Kosovu i da će sa predstavnicima Republike Srpske /RS/ pokušati da napravi zajednički stav Predsjedništva BiH o ovom zahtjevu Srbije.

Jeremić je rekao da će na predstojećoj sjednici Savjeta bezbjednosti biti razmotrena dešavanja na Kosovu tokom prethodnog mjeseca, ističući da želi da se konsultuje o tome sa predstavnicima Srpske, s obzirom na to da je BiH članica Savjeta bezbjednosti.

“Ono što se u julu desilo na Kosovu prouzrokovano je činjenicom da je neko htio da pošalje specijalne snage na sjever Kosova i sve što se dogodilo nakon toga je posljedica te odluke”, rekao je Jeremić nakon sastanka sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

Prema njegovim riječima, ta odluka će se, ukoliko ne bude osuđena, ponoviti, a Srbija sebi ne može da priušti ponavljanje bilo kakve nestabilnosti i narušavanje bezbjednosti na bilo kom dijelu njene teritorije.

On je dodao da su predstavnici Srbije prethodnih nedjelja izvršili konsultacije sa svim članicama Savjeta bezbjednosti.

“Mi se uvek trudimo da koordinirano nastupamo kada je reč o sednicama Saveta bezbjednosti, a pošto će Srbija biti i na sjednici Generalne skupštine UN hteli smo da čujemo kakvi su prioriteti Srpske, s obzirom na to da je Srbija u drugačijoj poziciji”, dodao je Jeremić.

Komentarišući posjetu njemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu, Jeremić je rekao da su na tom sastanku upućene važne poruke koje će imati strateške posljedice za situaciju na zapadnom Balkanu.

Bilo je vrlo važno da rukovodstvo RS bude upoznato iz prve ruke o tome šta se tamo razgovaralo i kako Srbija vidi vrijeme koje je pred nama imajući u vidu sadržaj tih poruka“, naglasio je Jeremić, ne precizirajući sadržaj razgovora.

Jeremić je istakao dobru saradnju Ministarstva inostarnih poslova Srbije sa Vladom RS, u okviru koje je tokom ovog ljeta upućen jedan broj vladinih službenika RS na praksu u MIP Srbije, što će doprinijeti jačanju profesionalnih kapaciteta institucija RS.

Pred nama je složeno vrijeme, ne samo kada je riječ o zapadnom Balkanu, jer je ovo težak trenutak u cijelom svijetu zbog ekonomske krize koja ima jasne političke posljedice na evropskom prostoru i moramo ostati složni i dobro koordinisani“, poručio je Jeremić.

Srna/Informer.ba