BiH Vijesti

Dodik se sastao s Varhelyijem, izrazio sumnju da BiH s međunarodnom upravom može ostvariti napredak

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik susreo se  s evropskim komesarom za proširenje i susjedstvo Oliverom Varhelyijem.

Kako je objavljeno na Dodikovom službenom Twitter nalogu, Varhelyi je Dodika izvijestio o preporuci Evropske komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status.

– Zahvalio sam na njegovom ličnom angažiranju, ali izrazio sam i sumnju da ovakva BiH s međunarodnom upravom i Uredom visokog predstavnika (OHR) može ostvariti bilo kakav napredak – napisao je Dodik.

U Bruxellesu je jučer predstavljen Paket proširenja za 2022. godinu kada je Evropska komisija preporučila dodjelu statusa kandidata Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropskoj uniji o čemu bi se trebalo odlučivati vjerovatno u decembru pred Vijećem EU.

Preporuka dolazi pod uvjetom da se ispune neki koraci i to da se prioritetno usvoji Zakon  o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), Zakon o sudovima, Zakon o sprečavanju sukoba interesa i poduzmu odlučniji koraci u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Također potrebno je osigurati bolje mehanizme upravljanja granicama, uspostavi funkcionalni sistem azila te spriječiti slučajeve mučenja i zlostavljanja uspostavom međunarodnog mehanizma, garantirati slobodu medija i zaštitu novinara.

 

Fena/Informer.ba