Politika Udarno Vijesti

Dodik: Spreman sam da se završi priča oko Savjeta ministara

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je spreman da se završi priča oko “famoznog Savjeta ministara BiH” i da je na današnji sastanak u Sarajevu došao da vidi koje su nove ideje.

Mislim da to predugo traje i svima je jasno da je Republika Srpska /RS/ prije godinu dana bila spremna da se to uradi. RS ostaje na principima koji su predviđeni ustavom, a to znači da se poštuje određeni paritet i konsenzus, balans i rotacija. Treba biti jasno da se na tom planu radi o konceptualnim razlikama, a ne o priči kome koliko ministarskih mjesta pripada ili ne pripada, to je manje važno“, rekao je Dodik novinarima prije početka današnjeg sastanka šest političkih lidera.

Lider SNSD-a je naglasio da je veoma važno da li će se pri izboru Savjeta ministara BiH poštivati dejtonski balans ili će se uvesti neka nova praksa koja, očigledno, nije dobila podršku sve do sada. “Nadam se da će poslije svih ovih spoznaja o mogućem i nemogućem sve biti realnije“, naglasio je on.

Dodik je rekao da ne zna koji je prijedlog domaćina današnjeg sastanka u Sarajevu, predsjednika HDZ-a 1990 Bože Ljubića, ali da ne vjeruje da je “senzacionalan“.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je da nije ni optimista ni pesimista kada je u pitanju današnji sastanak.
On je rekao da ne zna koji je Ljubićev prijedlog, ali da će sa svoje strane učiniti sve da dogovor bude postignut, jer je interes građana BiH da imaju Savjet ministara.

 

Srna/Informer.ba