Izdvojeno Politika Vijesti

Dodik uputio pismo Vijeću sigurnosti UN-a

Predsjednik Republike srpske (RS) Milorad Dodik, povodom predstojeće rasprave u Vijeću sigurnosti UN-a (VSUN) o BiH, uputio je pismo generalnom sekretaru UN-a Ban Ki Munu, u kojem navodi da želi da ukaže na „određene činjenice koje ukazuju na potpuno drugačiju sliku od one koja se pokušava predstaviti od strane visokog predstavnika“.

Dodik je pismo uputio povodom predstojeće rasprave u okviru VSUN-a o Bosni i Hercegovini, te u svjetlu stavova visokog predstavnika za BiH o pojedinim pitanjima u kojima se eksplicitno optužuju RS i njeno rukovodstvo za Dejtonskog sporazuma.

Za Dodika je „simptomatično da visoki predstavnik iznosi najteže moguće optužbe o kršenju Dejtonskog sporazuma, a da pri tome ne nudi ni jednu konkretnu referencu na konkretan dio nekog od aneksa tog sporazuma koji je navodno prekršen“.

Izuzev u jednom slučaju gdje se referira na odredbu o međunarodnom i međuentitetskom kriminalu, u svim slučajevima govori se paušalno o kršenju aneksa 4 i 10, ali bez ukazivanja na konkretnu odredbu koja se krši. Razlog zbog kojeg se ne pominju konkretne odredbe je veoma jednostavan: takve odredbe nema, pa time nema nikakvog kršenja Dejtonskog sporazuma“, ustvrdio je entitetski predsjednik u pismu, koje je objavila RTRS.

Visoki predstavnik svojim stavovima pokušava, kako navodi Dodik, „da zavara VSUN i na taj način pribavi neophodnu podršku za nastavak svog djelovanja izvan mandata koji mu je dat Dejtonskim sporazumom i relevantnim rezolucijama VSUN-a“.

Dodik optužuje Valentina Inzka da su „upravo te i takve njegove aktivnosti prouzrokovale pravni i politički haos u BiH, te proizvele situaciju u kojoj je gotovo nemoguće domaćim organima da uređuju legislativu“.

Kada je u pitanju konkretno referendum, jer se, konstatira, evidentno glavnina optužbi odnosi upravo na odluku Narodne skupštine RS-a da raspiše referendum, Dodik navodi da referendum koji je raspisan nije referendum o secesiji, niti o statusu RS-a, niti je uvertira u neki od ovih referenduma.

Referendum u RS raspisan je potpuno legalno i predstavlja legitiman način da se utvrdi stav građana RS pitanju koja po njenom ustavu, ali i aneksu 4 Dejtonskog sporazuma jesu nadležnost RS, a to je pravosuđe“, navodi Dodik.

Ponavlja i u pismu da je Dejtonskim sporazumom „jasno i nedvosmisleno navedeno da sve nadležnosti koje nisu izričito navedene kao nadležnosti zajedničkih institucija BiH pripadaju entitetima. Ustav BiH ne poznaje nadležnost za pravosuđe, pravosuđe nije izričito u aneksu 4 navedeno kao nadležnost BiH, prema tome prostora za različitu interpretaciju jednostavno nema“.

Dodik također, optužuje Inzka i da „netačnom interpretacijom pokušava da VSUN-a navede na krivi trag i time po svaku cijenu osigura osnov za optužbe da je RS prekršila neku od odredbi Ustava i Dejtonskog sporazuma“.

Ponavlja i kako Ustav BiH poznaje isključivo Ustavni sud BiH i tu pravosudnu nadležnost niko iz RS-a ne spori, međutim, Sud i Tužilaštvo BiH „nisu dio Ustava BiH i kao takvi ne mogu se smatrati kategorijom koju poznaje Dejtonski sporazum“.

Dokaz su i pokušaji promjene i dopune Ustava BiH kao aneksa 4 Dejtonskog sporazuma kojima se tek predlaže da se kao nadležnost BiH uvrste pravosudni organi. Da su oni već sada ustavna kategorija, kako tvrdi Visoki predstavnik, onda ne bi bilo potrebe da se dopunjava Ustav BiH“, dodaje Dodik.

Kao „potpuno netačnu“ odbacuje i tvrdnju visokog predstavnika da je rukovodstvo RS samim referendumskim pitanjem dovelo u pitanje ovlaštenja visokog predstavnika koja mu obezbjeđuju Dejtonski sporazum, relevantne rezolucije VSUN-a kao i Bonska deklaracija.

„Referendumskim pitanjem se ne dovodi u pitanje autoritet visokog predstavnika definiran Dejtonskim sporazumom, relevantnim rezolucijama VSUN, pa čak ni Bonskom deklaracijom, već isključivo čin nametanja zakona koji nije predviđen ni jednim od pomenutih dokumenata.

Specifično,smatra Dodik, “referendum traži stav građana RS o nametnutim zakonima od strane visokog predstavnika o Sudu BiH i Tužilaštvu BiH. Ono što ova dva zakona čini dodatno spornim, pored činjenice da ne postoji ovlaštenje za njihovo nametanje, jeste i podatak da su to jedini zakoni nametnuti od strane visokog predstavnika u čijim preambulama se on ne poziva ni na jedan član ili odredbu Ustava BiH, za razliku od svih drugih zakona koje je nametnuo“, naveo je, između ostalog, entitetski predsjednik.

RS, kako kaže, „dovodi u pitanje vandejtonsko i vanustavno djelovanje i upravo insistira da vandejtonsko oduzimanje nadležnosti od entiteta, predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma na isti način kao i osporavanje dejtonskih nadležnosti zajedničkih institucija BiH“.

Dodik dodaje da” Republika srpska, njeno rukovodstvo, ostaju u potpunosti predani Dejtonskom sporazumu, svim njegovim aneksima“.

U slučaju da se u nekim aktivnostima prepoznaju elementi takvog činjenja mi smo spremni na bazi argumenata da promptno djelujemo i otklonimo iste, međutim, kada je u pitanju referendum, sve što je navedeno u obrazloženju koje je dostavio visoki predstavnik, predstavlja grubi pokušaj manipulacije pri kojem se računa da u kratkom vremenskom roku nećete biti u mogućnosti da uđete u meritum problema i uočite nelogičnosti i netačnosti“, dodaje Dodik u pismu.

 

fena/informer.ba