Svijet Vijesti

Dogodilo se na današnji dan

– 1517. Njemački svećenik Martin Luther, ogorčen mnogobrojnim zlouporabama Crkve, okačio je na vrata katedrale u Wittenbergu i stavio na javnu raspravu 95 teza o reformi Crkve. Time je u njemačkim zemljama počela reformacija.

– 1632. Rođen Johanes Vermer, jedan od najvećih nizozmeskih majstora 17. stoljeća. Nepriznat i neshvaćen za života, dva stoljeća kasnije svrstan je među najveće umjetnike u povijesti slikarstva, a njegove slike dostigle su astronomske cijene.

– 1918. U atentatu ubijen bivši mađarski premijer grof Istvan Tisza, vođa reakcionarne Nacionalne stranke rada.

– 1940. Pobjedom britanske avijacije završena Bitka za Britaniju koju su Nijemci počeli u srpnju snažnim bombardiranjem i pomorskom blokadom Velike Britanije. Britanci su preuzeli zračnu kontrolu nad La Mancheom, a Nijemci su odustali od invazije na taj otok.

– 1984. Ispred rezidencije u New Delhiju ubijena Indira Gandhi, premijerka Indije. Ubistvo su izvršili Siki ekstremisti, pripadnici njezinog osobnog osiguranja.

– 1992. U Sarajevu osnovan PEN Centar BiH, dobrovoljna, nestranačka, nevladina i neprofitna udruga intelektualaca u koje se udružuju i učlanjuju pisci, urednici, prevoditelji, romanopisci, esejisti, dramski pisci, scenaristi, povjesničari, kritičari, izdavači, novinari i drugi intelektualci BiH.

– 1993. Umro Federico Fellini, talijanski redatelj koji je pedesetih godina 20. stoljeća postao vodeće ime talijanskog i svjetskog filma. Jedan je od najistaknutijih predstavnika talijanskog neorealizma. Dobitnik je tri Oscara.

– 2000. Ruska raketa, u kojoj su se nalazili prvi stanovnici međunarodne svemirske stanice, eksplodirala je u Kazahstanu.

– 2003. U Maleziji je nakon 22 godine izabran peti predsjednik vlade Abdulah Ahmad Badavi. On je na toj dužnosti zamijenio Mahatira Mohameda, koji je, s reputacijom najkontroverznijeg azijskog lidera, vladao tom zemljom jugoistočne Azije od 1981.

– 2010. Za predsjednicu Brazila izabrana Dilma Vana Rousseff, prva žena na toj dužnosti u povijesti te zemlje.

– 2011. Svjetska populacija dosegla brojku od sedam milijardi.

– 2020. Umro Sean Connery, škotski filmski i kazališni glumac koji se proslavio ulogom Jamesa Bonda u istoimenom filmskom serijalu.

 

Fena/Informer.ba