Svijet Vijesti

Dogodilo se na današnji dan

– 1813. Rođen Petar II. Petrović Njegoš, crnogorski državni poglavar, vladika, te jedan od najvećih crnogorskih književnika i filozofa.

– 1848. U Bostonu službeno otvoreno prvo medicinsko učilište za žene, koje su mogle steći diplomu medicinske sestre. Boston Female Medical School kasnije se spojila s Boston School of Medicine.

– 1870. Rođen Viktor Car Emin, hrvatski književnik i publicist, preporoditelj istarskih Hrvata.

– 1897. Najveća knjižnica na svijetu – Library of Congress otvorila je svoja vrata čitateljima. Na početku je bila u sobi za čitanje Kongresa SAD, a nakon toga dobila i svoju zgradu.

– 1909. Rođen Bruno Bjelinski, jedan od najznačajnih hrvatskih kompozitora 20. stoljeća.

– 1928.  U Turskoj, arapsko pismo zamenjeno latinicom, kao dio reformi osnivača moderne turske države Mustafe Kemala Ataturka.

– 1945. Velika Britanija saopštila da je lider nacističke Njemačke, Adolf Hitler, najverovatnije izvršio samoubistvo u svom bunkeru u Berlinu.

– 1949. Objavljeno prvo izdanje njemačkih novina Frankfurter Allgemeine Zeitung.

– 1952. Na atolu Eniwetok testirana prva hidrogenska bomba, nazvana Ivy Mike, i označila početak sumanute utrke u naoružanju.

– 1992. Potpisan Ugovor o Europskoj uniji poznatiji kao Ugovor iz Maastrichta koji je stupio na snagu 1. 11. 1993. godine.

– 2001. Umro Bekir Misirlić, bosanskohercegovački slikar i skulptor.

– 2008. Umrla Yma Sumac, peruanska sopranistica, tijekom 1950-ih jedna od najpoznatijih izvođača egzotične muzike

 

Fena/Informer.ba