Svijet Vijesti

Dogodilo se na današnji dan

-1594. Rođen švedski kralj Gustav Drugi Adolf, veliki vojskovođa i vojni reformator, čija je protestantska armija u Tridesetogodišnjem ratu nanijela niz poraza rimokatoličkim snagama njemačkog cara Ferdinanda II.

-1608. Rođen engleski pisac John Milton, jedan od najvećih pjesnika svjetske književnosti.

-1687. Habsburgovac Joseph I. postao kralj Mađarske.

-1824. U peruanskom ratu za nezavisnost snage južnoameričkog revolucionara i državnika Simona Bolivara porazile su španjolsku armiju u bitci kod Ayacuchoa u Peruu.

-1916. Rođen američki filmski glumac ruskog porijekla Išur Danijelovič, poznat kao Kirk Douglas, koji se proslavio ulogama nervoznih, ambicioznih i grubih tipova.

-1917. Turske trupe predale su u Prvom svjetskom ratu Britancima Jeruzalem, koji je pod turskom dominacijom bio od 1517.

-1929. Rođen američki filmski redatelj i glumac John Nicholas Cassavetes, vodeći predstavnik njujorške škole, neovisne produkcije koja se kritički intoniranim filmovima suprotstavljala holivudskim standardima.

-1941. Kina u Drugom svjetskom ratu objavila rat Japanu, Njemačkoj i Italiji.

-1953. U Christopheru u Illinoisu rođen John Malkovich, američki filmski glumac.

-1961. Afrička država Tanganjika stekla neovisnost u okviru Britanskog komonvelta, s premijerom Juliusom Nyerereom. Istog dana 1962. postala je republika.

-1978. Odigrana  prva utakmica ženske profesionalne košarkaške lige (WBL). Igrala je ekipa Chicago Hustle protiv Milwaukee Does-a.

-1985. Bivši predsjednik Argentine, general Jorge Videla, i njegov sljedbenik, član vojne hunte, admiral Emilio Massera, osuđeni na doživotnu robiju zbog sudjelovanja u ratu protiv gradske gerile i političkih protivnika, tijekom kojeg je nestalo 9.000 ljudi.

-1990. Na predsjedničkim izborima u Poljskoj pobijedio je Lech Walesa. Tijekom 80-ih godina nalazio se na čelu sindikata Solidarnost, koji je svojim djelovanjem započeo slamanje komunizma u Poljskoj. Bio je jedan od simbola mirnog otpora komunizmu.

-1992. Poštujući sankcije UN-a protiv SFRJ, Svjetska fudbalska federacija zabranila je jugoslavenskoj reprezentaciji da sudjeluje na kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u SAD-u 1994.

-1994. Partija Sinn Fein, političko krilo Irske republikanske armije, prvi put poslije 70 godina počela mirovne razgovore s britanskom vladom.

-2002. Indonezijska vlada i predstavnici oslobodilačkog pokreta Aceh potpisali primirje s ciljem okončanja sukoba koji su 26 godina potresali provinciju Aceh, a u kojima je poginulo oko 30.000 ljudi.

-2002. Američka zrakoplovna kompanija “United Airline” podnijela zahtjev za bankrot, najveći u historiji zrakoplovne industrije.

-2006. U požaru u dispanzeru za odvikavanje od narkotika, u južnom dijelu Moskve, stradale 43 pacijentice i dvije medicinske sestre.

-2010. U San Diegu umro poznati jazz saksofonist James Moody, koji je snimio više od 50 solo albuma i svirao s poznatim jazz glazbenicima Dizzyjem Gillespiejem, Quincyjem Jonesom i Lionelom Hamptonom.