Izdvojeno Politika Vijesti

Dogovor dva HDZ-a: Bevanda predsjedavajući Vijeća ministara, Krišto i Raguž ministri

Čelnici HDZ BiH i HDZ 1990 jučer su imali sastanak na kojem se govorilo o formiranju Vijeća ministara BiH, te kandidatima iz reda Hrvata koji bi trebalo da budu u novom sazivu izvršne vlasti na čije se formiranje čeka 14 mjeseci.

Sastanak je održan u kabinetu Bože Ljubića, zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjednika HDZ 1990.

Martin Raguž, zamjenik predsjednika HDZ 1990, uoči sastanka je kazao da tema jeste formiranje Vijeća ministara BiH, ali nije želio spekulisati o kandidatima njegove stranke za ministarske pozicije.

Prema nezvaničnim informacijama, za predsjedatelja Vijeća ministara bit će predložen Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH), za ministricu pravde Borjana Krišto (HDZ BiH), dok bi ministarsku poziciju mogao dobiti i Martin Raguž (HDZ 1990). Do sada se spekulisalo da će na poziciji ministra pravde ostati aktuelni ministar Bariša Čolak, jer je iz HDZ BiH kandidat za mandatara Vijeća ministara bila Borjana Krišto čiju su kandidaturu osporavali prvenstveno iz SDP BiH.

Veso Vegar, v.d. generalnog sekretara HDZ 1990, nije mogao niti demantovati niti potvrditi da li su ovo kandidati za buduće ministre.

“To je sve što vam sad mogu reći“, naglasio je Vegar.

Predstavnici dva HDZ-a su samo potvrdili da su imali redoviti, konzultativni sastanak, na kojem se govorilo o redovitim problemima, te incidentima u Stocu i uspostavi vlasti u Hercegbosanskom kantonu.

Predsjedništvo SDP BiH jučer je razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, gdje ni 14 mjeseci nakon izbora nije formirano Vijeća ministara BiH i vlast u Kantonu 10.

“SDP je u dosadašnjim razgovorima pokazao i odgovornost i spremnost na dogovor te insistira na što bržoj uspostavi vlasti. Očekujemo od dva HDZ-a da odustanu od maksimalističkih zahtjeva koji trenutno koče formiranje vlasti i predstavljaju najveću prepreku ubrzavanju puta ka EU i NATO“, saopšteno je iz SDP BiH.

U vezi s medijskim informacijama da su usijani telefoni stranačkih lidera, pod pritiskom Brisela i Vašingtona, oglasio se i izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić. On je ocijenio da je besmisleno sijanje konfuzije na javnoj političkoj sceni da postoji dogovor prema kojem “platformašima” pripadaju četiri ministarska mjesta, a Republici Srpskoj tri. Vasić smatra da nema nikakvih pritisaka, niti usijanih telefona.

“Samo četiri ‘putića’ vode do Savjeta ministara – četiri ministarstva RS”, istakao je Vasić.

Nezavisne/Informer.ba