Izdvojeno Politika Udarno Video Vijesti

Dogovor SDP-SNSD: Dodik dobio što je tražio – nadležnosti i novac entitetima

Sedam sati trajao je sastanak lidera Saveza Nezavisnih Socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i predsjednika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) Zlatka Lagumdžije, te delegacija njihovih stranaka u srijedu u Sarajevu.

Novinar Al Jazeere Boris Gagić javio je kako je, na zajedničkom obraćanju novinarima, objavljeno kako su ove dvije stranke dogovorile zajedničko djelovanje na izvršnom i zakonodavnom nivou vlasti u naredne dvije godine.

„Čini se da je Dodik dobio oni što je tražio, pa je tako usaglašeno da će se tužioci birati u nadležnim parlamentima, te da će oni odgovarati Narodnoj skupštini Republike Srpske, ako je riječ o tužiteljima iz ovog bh. entiteta, odnosno Parlamentu Federacije BiH, Parlamentu Brčko distrikta i Parlamentu BiH ako je riječ o tužiteljima na državnom nivou“, kazao je Gagić.

Dodik i Lagumdžija su kazali kako će se zalagati za diferenciranu stopu poreza na dodanu vrijednost (PDV), a dogovorena je isplata dividendi bh. entitetima sa računa Elekroprenosa.

Također, došlo je do sporazuma i o promjeni izbornog zakona pa će već na narednim izborima 2014. godine biti stvorene zatvorene liste.

„Riječ je o preliminarnim dogovorima dvije stranke sa kojima se trebaju složiti članovi vladajuće koalicije“, kazao je Gagić.

Novinar Al Jazeere je istakao kako na konferenciji za novinare nije bilo govora o zahtjevu Dodika o smjeni Lagumdžije sa mjesta ministra vanjskih poslova, te da su lideri dvije stranke kazali kako su govorili „o zajedničkom djelovanju“.

„Stranački lideri su kazali kako su prva četiri sata razgovarali o bh. ekonomiji i o tome kako učiniti da građani BiH žive bolje. No, za sve dogovoreno, oni trebaju podršku šestorke.“

Na sastanku je dogovoren i set mjera za zaštitu domaće proizvodnje koje se ogledaju u zabrani uvoza određenih poljoprivrednih kultura u vrijeme kad one prispijevaju, raspodjela dividende Elektroprenosa BiH, zajednički nastup pred međunarodnim finansijskim institucijama kada je riječ o izgradnji tunela na Koridoru 5C.

Uzajamne obaveze

Govoreći o Elektroprenosu BiH, Dodik je rekao da je precizno dogovoreno da se dobit od 100 miliona KM (blizu 50 miliona eura) podijeli između dva entiteta za podršku javnim finansijama i da se 156 miliona KM usmjeri ka investicionim projektima koji će biti utvrđeni u okviru Skupštine dioničara Elektroprenosa.

Predsjednik SDP BiH Lagumdžija rekao je da su tokom sastanka definirane uzajamne obaveze i postignuta saglasnost o realizaciji „Mape puta“ iz Brisela, mjerama za ubrzanje ekonomskog razvoja i set mjera za efikasniju javnu upravu.

„Dogovorena je mjera zabrane izvoza pšenice i kukuruza u vrijeme dospijeća za one koji primaju podsticaje i u okviru toga smo razgovarali kako da unaprijedimo podsticaje i postigli dogovor o uvođenju plavog dizela”, rekao je.

Lider SDP-a je istako da su definirani mehanizmi kojima se skraćuju administrativne procedure koje usporavaju realizaciju razvojnih projekata, kao i uvođenje novog koncepta poslovne registracije, kako bi BiH bila bolje rangirana u izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja.

U šestorci više nema Stranke Demokratske Akcije (SDA), a njeno mjesto, kako je istakao Lagumdžija, zauzeo je Savez za Bolju Budućnost Bosne i Hercegovine (SBB BiH). Ostali članovi ostaju isti, pa su tu, pored SNSD-a, SDP-a i SBB BiH, Hrvatska Demokratska Zajednica BiH (HDZ BiH), HDZ 1990., te Srpska Demokratska Stranka (SDS).

Zaštita manjinskog spola

Jasenko Selimović, šef pregovaračkog tima SDP-a i šef poslaničkog kluba u Parlamentu Federacije BiH, tokom gostovanja u programu Al Jazeere kazao je kako je do dogovora o zatvorenim listama na izborima 2014. godine došlo zbog „potrebe za zaštitom manjinskog spola“.

„Glavna vodilja za ovo rješenje je bila zaštita prava manjinskog spola. Zakonom je predviđeno da trećinu imena na listama zauzimaju žene, ali im to nije garantiralo da će biti izabrane“, kazao je Selimović.

On je negirao da je na ovaj način došlo zakidanja demokratskog prava birača da svoj glas daju direktno stranačkim kandidatima.

Kod zatvorenog sistema, birači mogu glasati samo za stranku ili listu, ali ne i za kandidate te stranke ili liste.

Stranački okviri

Generalni sekretar SDA Amir Zukić kazao je, tokom gostovanja u programu Al Jazeere, kako je dogovorom Lagumdžije i Dodika došlo do „derogiranja državnih funkcija na entitetski nivo kako bi se sačuvala jedna fotelja – ministarsko mjesto Zlatka Lagumdžije“.

„Mi smo se borili kako bi stvorili nezavisno sudstvo, a sada stvaramo stranačke okvire u sudstvu kako bi se njime upravljalo iz stranačkih i drugih interesa“, rekao je Zukić.

Za odluku o zatvorenim izborim listama, kazao je kako je riječ o „urušavanju demokratije“.

„Ovo su nazadni procesi u BiH i pokušaji da se sve stavi pod kontrolu partija. Izborima trebaju druge, pozitivne promjene.“

Zukić je istakao kako će se njegova stranka na svim nivoima, „snagom argumenata“, boriti protiv ovog dogovora, te da se očekuje reakcija međunarodne zajednice.

„Ovo su jako štetne odluke i mi ćemo koristiti sve nadležnosti da upozorimo bh. javnost na ovo šta se dešava kako bi pokušali spriječiti, demokratskim putem, nazadak u bh. politici.“

 

Al Jazeera/Agencije