BiH Top Vijesti

Dolazi nam prava zima

U Bosni i Hercegovini  su oboreni svi temperaturni rekordi, kazao je za N1 meteorolog Igor Kovačić. Također, Kovačić je govorio i o dugoročnoj prognozi navodeći da iza 10. januara možemo očekivati vrijeme prikladno zimskim mjesecima.

Prvo je Kovačić, koji je ujedno i glasnogovornik Svjetske meteorološke organizacije za Bosnu i Hercegovinu i zamjenik direktora Republičkog hidrometrorološkog zavoda Republike Srpske, predstavio podatke za decembar koji je oborio sve dosadašnje temperaturne rekorde.

“Posljednji dan decembra mjeseca 2022. godine u Bosni i Hercegovini Banjaluka bila najtoplija sa 20,4 a ta temperatura čak od 1961. godine nije prevaziđena i to je što se tiče BiH bile maksimalne temperature kada je riječ o decembru”, kazao je za N1 Kovačić.

Kada možemo očekivati snijeg?

Ljubitelji snijega i zimskih sportova još malo će pričekati na vrijeme koje je prikladno za januar.

“Što se tiče kratkoročnih prognoza za ovih desetak dana oni govore o natprosječno visokim temperaturama s tim što će oni zbog zonalnog strujanja i povremenog stizanja svježeg vazduha, ali ne i hladnog, ta temperatura opadati ali će i dalje biti iznad 10 stepeni što je neoubičajeno za januar mjesec i ostajemo bez i dalje sniježnog pokrivača. Neku značajniju promjenu očekujemo oko 10. januara kada bi trebalo doći do prolaznog zahlađenja i mogući snijeg na planinama”, naveo je Kovačić.

Svi oni koji vole boraviti na planinama očekuju pahulje snijega, a Kovačić kaže da su prognoze neprecizne koliko bi moglo napadati snijega.

“ Šarolike prognoze govore da će biti od nekoliko do 20 cm. Modeli pokazuju nepreciznost”, istakao je Kovačić.

 

 

Kada je riječ o klimatskim promjenama,  moramo ih biti svjesni i  svoje živote  njima prilagođavati.