BiH Vijesti

Donorska mreža BiH organizirala potpisivanje donorskih kartica u Goraždu

U organizaciji Donorske mreže BiH, na platou ispred Kantonalne bolnice u Goraždu, danas je organiziran informativni pult s ciljem upoznavanja javnosti o značaju doniranja organa. Ovom prilikom oko 100 građana je i potpisalo donorske kartice.

Predsjednica Donorske mreže BiH prof.dr Halima Resić smatra da je sujeta da će nam se nešto dogoditi ukoliko potpišemo karticu, da nakon naše moždane smrti doniramo organe, jedan od razloga zašto je Bosna i Hercegovina na začelju Evrope po broju transplantacija. Uz to, po njenim riječima, postoje predrasude i o trgovini organa.

– Što se tiče kadaverične transplantacije, tu smo zaista vrlo na niskom nivou. Mi smo kao Donorska mreža organizirali jednu posjetu poznatih eksperata, među kojima i direktora Instituta iz Španije, čiji je model transplantacije čuven, dali akcioni plan. Suština je da se osobe koje utvrđuju moždanu smrt moraju profesionalizirati, odvojiti se budžet i da oni samo rade na tome – pojasnila je Resić.

Napomenula je da je prošle godine u Evropi urađeno 36.000 transplantacija.

– Kada je riječ o našim pacijentima, 70 posto transplantacija treba za dijalizne pacijente, među kojima ima onih koji nemaju nikog bliskog od svoje familije da im donira bubreg i on se onda može dobiti jedino od osobe koja je doživjela moždanu smrt. Mi smo imali izuzetno mnogo primjera gdje je familija poštovala odluku osobe da donira organe – dodala je.

Ovom prilikom istaknuto je da je u 2022. godini urađeno samo osam živih, rodbinskih transplantacija u KCUS Sarajevo i KC Tuzla. Posljednja kadaverična transplantacija sa osobe kojoj je konstatovana moždana smrt, urađena je prije godinu dana, dok je u posljednje četiri godine ukupno urađeno pet.

– Donori su najčešće pacijenti koji su doživjeli moždanu smrt usljed uglavnom saobraćajnog udesa. Kada mozak izgubi svoju funkciju, takav pacijent može da živi još 48 do 72 sata. U tim situacijama, u vrlo kratkom vremenskom roku, je vrlo bitno da se donese odluka da čovjek, ako je izrazio želju, može biti donor. S obzirom na našu zakonsku regulativu potrebno je da i porodica da saglasnost da se ti organi doniraju – kazala je koordinatorica za Donorsku mrežu BPK Goražde dr. Elvira Kazagić.

Ona je napomenula da se u BiH radi transplantacija rožnjače, bubrega, jetre, te koštane srži koja se najčešće uzima od živog donora.

Inače, oktobar se u Evropi obilježava kao mjesec doniranja i transplantacije organa, što je ustanovilo Vijeće Evrope još prije 50 godina, u znak zahvalnosti svim porodicama koje su omogućile da se organi donora transplantiraju.

 

Fena/Informer.ba