Politika Udarno Vijesti

Doris Pack: Nisam hvalila RS, a kudila FBiH

Evropska parlamentarka i izvjestiteljica za BiH Doris Pack demantovala je danas medijske napise da je jučer hvalila Republiku Srpsku, a kudila Federaciju BiH. 

„Ponekad se pitam šta ovi ljudi meni rade. Moram da kažem da sam oklijevala i da danas ponovo stanem  pred medije“, rekla je Pack reagirajući na današnje natpise u pojedinim medijima.

Stoga je ponovila da je samo rekla da je „srećom RS struktuirana drugačije od Federacije BiH, a taj bh.entitet se ne može kriviti za strukturu koju ima i koja je uspostavljena u Vašingtonu“. 

Neki problemi, dodala je, nastaju i „zbog problematične strukture BiH“. 

Ponovila je da nije hvalila RS „što je sve postigla“, već je samo izdvojila predsjednika Narodne skupštine RS-a Igora Radojičića zbog dobre organizacije dvodnevne konferencije o ljudskim pravima, u čijem radu i ona učestvuje.

PARLAMENT BIH TREBA DA PROVEDE ODLUKU “SEJDIĆ-FINCI”, OHR TREBA ZATVORITI

Evropska parlamentarka i izvjestiteljica za BiH Doris Pack izrazila je nadu da će odluka Suda u Strazburu “u slučaju Sejdić-Finci protiv BiH” biti izvršena u najkraćem mogućem roku, jer za njeno izvršenje nije potrebno formiranje Vijeća ministara budući da odluku o tome donosi državni parlament.

Parlamentarna skupština BiH, navela je, radi i može da donosi odluke ne samo po tom, već svim drugim pitanjima, kao što je popis stanovništva i zakon o državnoj pomoći.

“Problem je međutim što političari baš i ne pozdravljaju tu odluku”, rekla je Pack u izjavi novinarima u Banjoj Luci i naglasila da je greška načinjena još u Daytonu, odnosno Ustavu BiH, gdje je bez prava na učšće na izborima ostalo oko 400.000 građana BiH, koji su poznati kao “ostali”.

Izrazila je i nadu da će BiH dobiti i novu vladu u najkraćem mogućem roku.

Pack, koja učestvuju u radu dvodnevne Međunarodne konferencije o ljudskim pravim, koju je organizirala Narodna skupština RS-a, naglasila je da je izuzetno važno ljudsko pravo na imovinu, a da još postoje problemi po tom pitanju.

Pravo na rad i zaposlenje, izdvojila je kao još jedno ljudsko pravo, a u BiH, je, kao i mnogim drugim zemljama, trenutno velika nezaposlenost.

“Znamo da nije moguće ovo pitanje tek tako riješiti”, kazala je ona, ali i naglasila da se to pravo mora omogućiti svim ljudima.

Komentirajući sutrašnji dvodnevni sastanak Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIK), Pack je rekla da je poznat njen stav da se zalaže za zatvaranje OHR-a.

„Sve dok OHR postoji oduzimamo odgovornost koja bi trebalo da leži na izabranim predstavnicima, jer oni će reći da ne treba ništa da rade, prepustiće sve OHR. Mislim da tome treba stati u kraj“, rekla je evropska parlamentarka.

 

Fena/Informer.ba