BiH Vijesti

Dosta zakona će pretprijeti reforme

Predsjednik banjalučkog Osnovnog suda Milan Tegeltija ocijenio je da strukturalni dijalog može biti uvod u ozbiljne razgovore, s namjerom da se pravosudni sistem BiH postavi na temelje koji će biti usklađeni s opštim pravnim načelima, kakvi su u Evropi.

Neke reforme će zahtijevati dobru promjenu postojećih zakonskih rješenja, a neka će biti samo popravljena. Očekujem da će dosta zakona pretrpjeti određene reforme“, rekao je Tegeltija za “Nezavisne novine”.

On kaže da nije primjetio da se stavovi EU razlikuju od stavova koje su iznijeli predstavnici iz RS i da postoji opšta saglasnost i predstavnika Evropske komisije i učesnika dijaloga iz RS o tome da niko ne dovodi u pitanje Sud BiH i Tužilaštvo BiH.

Radi se samo o tome da RS želi tačno da zna koje su nadležnosti tih institucija. Suština je u mehanizmima rada, odnosno u jasnom razgraničenju nadležnosti“, rekao je Tegeltija.

U Banjaluci je u ponedjeljak i utorak održan prvi krug strukturalnog dijaloga sa EU o reformi pravosuđa u BiH, koji su dogovorili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton