Izdvojeno Politika Vijesti

Dragan Čavić: Koga policija RS-a prisluškuje, kupljena oprema vrijedna 1,3 miliona KM

U Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) danas je otvoreno pitanje o opremi za presretanje razgovora koju je nabavio MUPRS-a.

Poslanik Demokratske partije Dragan Čavić postavio je pitanje zašto u polugodišnjem izvještaju o radu policije nije navedeno da je za potrebe MUPRS-a nabaljena oprema „za prisluškivanje“, koja je koštala oko 1,3 miliona maraka, te šta je sa starom opremom, nabavljenom prije dvije godine, koja je ranije plaćena dva miliona, te zašto su osobe koje su radile na tim poslovima u MUP-u RS-a „otjerane na druge lokacije“, a dovedeni su novi ljudi.

„Imam razloga da sumnjam da su ljudi koji  su došli da koriste takvu opremu prije svega birani po kriterijumu političke podobnosti. Ova oprema je sigurno namijenjena za upotrebu van okvira zakona i skupštinski Odbor za bezbjednost mora da odgovori da li je oprema zaštićena od zloupotreba“, ustvrdio je Čavić.

Zatražio je od nadležnog odbora da se „ovim pitanjem ozbiljno pozabavi, jer smatra da ima razloga za sumnju da se u budućem vremenu ova tehnika za presretanje razgovora može koristiti u političke, a ne operatvne potrebe MUPRS-a, u skladu sa zahtjevima nadležnih organa, suda i tužilaštva za provođenje istraga, a koji jedini mogu dati nalog da se ta oprema primjenjuje u odgovarujuće svrhe”.

Postavio je i pitanje kakve su procedure i pravila unutar samog MUPRS-a za primjenu „takve tehnika koja može ugroziti demokratski poredak“ zbog čega i traži od skupštinskog odbora da se tim pitanjem pozabavi.

Resorni ministar Stanislav Čađo je reagirao riječima da jeste kupovana odgovarajuća oprema, koja je potrebna, kako kaže, svim zemljama, ali nije kupljena s namjerom da se građani prisluškuju.

“Naravno da je kupovana i kupovat će odgovarajuća oprema. Nažalost, institucije RS-a neće biti u mogućnosti da kupe svu opremu koja je potrebna svim zemljama u okruženju da bi se obavljala jedna takva funkcija, jer za to nema sredstava i zato to radimo sukcesivno”, rekao je Čađo.

Naglasio je da prisluškivanja građana nikada nije bilo.

“Niti je bilo takvih zahtjeva, niti imam saznanja da je bilo takvih radnji. To je veoma lako provjeriti”, rekao je entitetski ministar unutrašnjih poslova i dodao  da su nadležne strukture i međunarodne snage u kontrolama ranije mogle to i provjeriti.

On je kazao da je MUPRS-a s razlogom tu opremu evidentirao pod nabavku softvera i hadvera, imajući u vidu kako se ona koristi.

Fena/Informer.ba