Izdvojeno Politika Vijesti

Dragan Čović: Bez dogovora u Srednjoj Bosni nema formiranja vlasti ni u HNK-a

Ako se u iduća dva dana postigne dogovor oko formiranja vlasti u Srednjobosanskom kantonu, u petak 21. oktobra, bit će održana sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskom kantonu u Mostaru.

U suprotnom, ako se ne postigne dogovor u Srednjoj Bosni Skupština HNK-a neće biti održana”, kazao je u izjavi za novinare predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon današnjeg sastanka u Mostaru s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem.

Nećemo dozvoliti da nas bilo ko ucjenjuje na bilo koji način, želimo bit konstruktivni do kraja. Postoje dvije paralele između dva kantona (HNK i HBK) koje su bile s paritetnim režimom i ako smo našli prostora i truda da u HNK-u postignemo dogovor između dva naroda ne vidim niti jednog razloga zašto to ne bismo uradili i u srednjoj Bosni“, kazao je Čović.

Zamoljen da komentira rad Vlade Federacije BiH, Čović je kazao kako nema reda u BiH dok se ne rekonstruše Vlada i to sukladno izbornim rezultatima.

Nema nikakve mogućnosti da mi smatramo kako Vlada FBiH radi dobro ili da išta radi dobro za BiH ako u njoj nisu predstavnici hrvatskog naroda koji su uvjerljivo dobili ove izbore. Naša želja je da do kraja godine izađemo s kompletnom strukturom vlasti koja može preuzeti odgovornost za BiH u iduće tri godine“, kazao je Čović.

U izjavi za novinare predsjednik SDA Sulejman Tihić je kazao kako su kada je riječ o dva spomenuta kantona već u šestom mjesecu predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i on napravili okvirni dogovor oko formiranja vlasti.

U HNK-u je već postignut konačan dogovor,u Srednjoj Bosni postoji još nekoliko neriješenih pitanja oko kojih bi dogovor trebao biti postignut u nekoliko idućih dana. Koliko je meni poznato riječ je o jednom ili dva ministarstva, upitno je hoće li ona pripasti SDP-u ili HDZ-u“, kazao je Tihić.

Također, i on je komentarisao mogućnost rekonstrukcije Vlade FBiH, naglasivši kako je njegov stav odavno već poznat i kako HDZ BiH i HDZ 1990 trebaju biti dio federalne vlasti.

Inače, na današnjem sastanku u Mostaru između predsjednika HDZ-a BiH i SDA razgovaralo se o problemima oko funkcioniranja Grada Mostara. Bilo je riječi o saniranju stanja u javnim poduzećima koja su u gradskom vlasništvu, regulacijskim planovima i investicijama, te proračunu za narednu godinu.

Oko većine pitanja o kojima smo razgovarali, a koja su vezana za probleme u Gradu Mostaru postigli smo dogovor. Jedan od naših zaključaka je da ne vidimo da Gradsko vijeće Grada Mostara ima bilo kakvih problema u zajedničkom radu kada je riječ o ove dvije stranke“, kazao je Čović.

Po Tihićevim riječima, tokom današnjeg sastanka postoji veliki stepen zajedničkog interesa da se riješe problemi u Gradu Mostaru.

Ohrabrili smo naše predstavnike da idu u pravcu rješavanja problema u Mostaru. Znamo da svaka odluka traži kompromis, danas smo došli ovdje da pokažemo kako svi trebaju pokazati stupanj tolerancije, spremnosti za kompromis i dogovor. Sva pitanja oko kojih smo danas postigli dogovor trebala bi biti usvojena do prvog mjeseca iduće godine, a budžet i ranije“, kazao je Tihić.