BiH Udarno Vijesti

Dragan Lukač najbolji kandidat

Nezavisni odbor Parlamenta FBiH odlučio je nakon jučerašnjeg  intervjua sa sedam od ukupno devet prijavljenih kandidata da povjerenje za novi mandat na poziciji direktora Federalne uprave policije ukaže Draganu Lukaču, aktuelnom direktoru FUP-a, prenose Nezavisne.

“Prijedlog ministru unutrašnjih poslova i Vladi FBiH će otići sutra, kako bi i oni dali mišljenje”, rekao je Sead Selman, predsjednik Nezavisnog odbora.

Predrag Kurteš, ministar unutrašnjih poslova FBiH, trebalo bi u roku od sedam dana da dostavi prijedlog Vladi FBiH na potvrđivanje, a Vlada bi trebalo da se očituje u roku od četiri sedmice. Podsjetimo, mandat dosadašnjem direktoru federalne policije ističe 7. decembra ove godine. Do tada bi trebalo da bude poznato ko će obavljati ovu dužnost. Po starom zakonu, Nezavisni odbor Parlamenta FBiH može uzeti u obzir preporuku Vlade FBiH, ali i ne mora, jer sam može imenovati novog direktora policije.

Robert Perić, glavni inspektor u Graničnoj policiji BiH i koji je bio jedan od kandidata, nije se pojavio danas na intervjuu, a od kandidature je odustao i Svevlad Hofman, takođe glavni inspektor u Graničnoj policiji BiH. Hofman je novinarima, nakon što je napustio pismeni dio intervjua, rekao da ne želi učestvovati u ovoj proceduri jer Nadzorni odbor, po njegovom mišljenju, krši Zakon o unutrašnjim poslovima, te da će podnijeti krivične prijave protiv Seada Selmana, predsjednika Nezavisnog odbora Parlamenta FBiH, i članova Odbora koji su danas bili na intervjuima.

“Kad sam pristupio pismenom dijelu intervjua, vidio sam tu aktualnog ravnatelja FUP-a Dragana Lukača. Pitao sam da li je Lukač ovdje u svojstvu kandidata, a Sead Selman, predsjednik Nadzornog odbora Parlamenta FBiH, mi je rekao da jeste, i ja sam napustio intervju”, kazao je Hofman, te dodao da je ovaj konkurs i izbor jedna potpuno nezakonita procedura.

 

Dodao je da Lukač nikako ne može biti kvalificirani kandidat jer je ispunio uslove za penziju tokom obavljanja mandata. Istakao je da ne postoji stari i novi Zakon o unutrašnjim poslovima, nego postoje samo važeći i nevažeći, a da je onaj zakon po kojem radi Nadzorni odbor Parlamenta FBiH nevažeći.

Dragan Lukač kazao je da je njegovo subjektivno mišljenje da je on najbolji kandidat za direktora FUP-a, i ne samo među kandidatima nego i inače.

Upitan da prokomentariše optužbe Hofmana, Lukač je rekao da smatra da je procedura potpuno legitimna i da je u skladu sa zakonom.

“Nema ni najmanjeg odstupanja od zakonske procedure i Poslovnika o radu koji definira rad Neovisnog odbora. To što je neko napustio intervju, njegov je problem”, rekao je Lukač.

Na konkurs su se prijavili i: Rasim Hadžić, glavni inspektor u FUP-u, Fahrudin Bećirović, inspektor u FUP-u i nekadašnji komesar policije ZDK, Mustafa Hujdurović, glavni inspektor u FUP-u, Ensad Koroman, zamjenik direktora FUP-a, Marko Dominković, zaposlen u SIPA, Željko Ćorić, zaposlen u SIPA.

Sead Selman, predsjednik Nadzornog odbora Parlamenta FBiH, rekao je da je ovaj odbor proveo zakonitu proceduru, prenose Nezavisne.

 

 

Informer.ba