Crna hronika Vijesti

Draganu Crnogorcu predložena kazna između 10 i 15 godina zatvora

Sud BiH donijet će odluku u petak da li prihvata sporazum o priznanju krivice za zločine u Srebrenici koji je Dragan Crnogorac postigao s Tužilaštvom BiH i kojem je predložena kazna između 10 i 15 godina zatvora.

Na ročištu je razmotren sporazum kojim je Crnogorac priznao da je 13. jula 1995. kao pripadnik Centra za obuku na Jahorini Specijalne brigade policije Republike Srpske učestvovao u strijeljanju 10 muškaraca Bošnjaka u Sandićima (općina Bratunac).

Nakon razmatranja sporazuma bilo je predviđeno da Crnogorac svjedoči protiv Dragana Neškovića i Zorana Ilića s kojima mu je bilo suđeno dok postupak u odnosu na njega nije razdvojen nakon što je priznao krivicu.

Međutim, u nastavku suđenja Neškoviću i Iliću tužilac je odustao od saslušanja Crnogorca.

”Iako je Crnogorac bitan svjedok, nije toliko značajan za ovaj postupak, pa smo odlučili da ga ne saslušamo kao svjedoka’‘, rekao je tužilac Erik Larson.

Sporazumom je predviđeno da Crnogorac svjedoči u predmetu protiv Jevića i ostalih kao i budućim predmetima Tužilaštva BiH.

U Sudu BiH u toku je suđenje Dušku Jeviću, Mendeljevu Đuriću, Goranu Markoviću i Neđi Ikoniću optuženima za učešće u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva i ubistvima više od 1.000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici.

Jević je prema optužnici bio komandant Centra za obuku na Jahorini, Đurić i Ikonić komandiri četa u ovoj jedinici, a Marković komandir jednog od vodova.

Crnogorac je priznao da je u okviru širokog i sistematičnog napada u kojem je prisilno preseljeno do 40.000, a pobijeno više od 8.000 ljudi učestvovao u progonu Bošnjaka čime je počinio zločin protiv čovječnosti.

Kako je navedeno u sporazumu, u večernjim satima 13. jula, dok su pripadnici Trećeg voda u Sandićima zarobljavali muškarce, “po naredbi komandira N.M.” iz tzv. “bijele kuće” izvedeno je 10 muškaraca, među kojima su bili i ranjeni, a Crnogorac je zajedno s drugima učestvovao u njihovom pogubljenju.

Sudsko vijeće će do petka proučiti dokaze koji su dostavljeni uz sporazum i saopćiti odluku.

Nastavak suđenja Neškoviću i Iliću prema rasporedu Suda BiH predviđen je za 17. maj, prenosi BIRN.

 

Fena/Informer.ba