BiH Top Vijesti

Drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se kao Dan šehida

Sarajevo, Bosna i Hercegovina - 3. maj 2022. godine: Učenjem Fatihe, Jasina te polaganjem cvijeća i vijenaca, drugog dana Ramazanskog bajrama na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježen je Dan šehida. ( Nihad Ibrahimkadic - Anadolu Agency )

Drugi dan Ramazanskog bajrama, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini obilježava kao Dan šehida, odnosno kao dan sjećanja na sve one koji su dali život braneći porodicu i čast, svoju vjeru i domovinu.

Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, molitvama za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

Danas će na na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu biti odata počast šehidima učenjem Fatihe, Jasina te polaganjem cvijeća i vijenaca.

Obilježavanju Dana šehida prisustvovaće i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, koji se na važnost ovog dana osvrnuo i u bajramskoj hutbi, istakavši kako šehidi vječno stoje kao svetionik na putu slobode.

Dan šehida bit će obilježen i u Tuzli. Porodice i delegacije poručiće Fatihu na spomen obilježju “Kapija”, a potom će obići mezarja “Slana Banja” i “Goli Brijeg”. U 12:30 sati planiran je Centralni program – tevhid i hatma-dova u Čaršijskoj i drugim tuzlanskim džamijama, a potom slijedi obilazak šehitluka na gradskim mezarjima.