BiH Izdvojeno Vijesti

Državne institucije zaposlit će još 650 ljudi!

Iako je u državnoj vreći sve manje novca, a u institucijama zemlje sve više administracije, Agencija za državnu službu (ADS) BiH ove godine planira raspisati 200 oglasa i zaposliti još 650 ljudi.

Tako će biti raspisano 100 javnih i isto toliko internih oglasa. Procijenjeni broj javnih konkursa, odnosno postupaka koji će biti provedeni i okončani ove godine je 150, dok će, prema procjenama nadležne agencije, biti pregledano oko 4.500 prijava. Planirano je i održavanje 170 javnih ispita, s izdatih oko 1.000 uvjerenja o položenom javnom ispitu.

Tako bi ove godine trebalo biti postavljeno 450 nerukovodećih državnih službenika, dok će biti imenovano 60 rukovodilaca. Direktno, po sporazumima i posebnim zakonima, 20 osoba preuzet će funkcije u državnim institucijama, dok će biti formirano 60 komisija za izbor pripravnika. Procjenjuje se da će biti 20 eksternih premještaja u institucijama.

Komentirajući ovakvu nakanu ADS-a, Ivica Čavar iz Centara civilnih inicijativa (CCI) za naš list je kazao da bi prvo trebalo uraditi sveobuhvatnu analizu postojećeg stanja u institucijama, koja bi trebala pokazati ima li viška ili manjka uposlenih.

To znači da bi tek tada trebalo otpočeti primati nove službenike i namještenike, ali i otpuštati one koji ne zadovoljavaju potrebne kriterije i koji na svom radnom mjestu ne postižu očekivane rezultate. CCI nije protiv novih radnih mjesta. Naprotiv, značajno je svako novo radno mjesto. Ali, procedura upošljavanja zahtijeva apsolutno poštivanje zakona i transparentan proces – kazao je Čavar.

Ove godine 60 osoba trebalo bi biti razriješeno dosadašnje dužnosti, od čega 30 po osnovu istupanja iz službe i isto toliko zbog penzionisanja. Kada je riječ o rukovodećim državnim službenicima, njih će, prema ocjeni Agencije, deset biti razriješeno dosadašnje.

 

Informer.ba