BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Državnim službenicima u BiH do deset godina zatvora za zloupotrebu položaja

Novi krivični zakon Bosne i Hercegovine mogao bi u dobroj mjeri potisnuti korupciju u državnim službama, koja je rak rana bosanskohercegovačkog društva i glavni kočničar napretka u zemlji, piše bh. novinska agencija Patria.

Novi krivični zakon BiH kojeg je Parlament BiH usvojio u srijedu, na prijedlog Vijeća ministara BiH, predviđa da državni službenik može dobiti i do deset godina zatvora ukoliko iskoristi službeni položaj u bilo kojoj institucija Bosne i Hercegovine kako bi pribavio bilo koju vrstu koristi za sebe ili za nekoga drugog, ma koliko ona bila niska.

Također, imovina koju službeno lice pribavi na nelegalan način, predviđeno je dopunjenim Krivičnim zakonom BiH, bit će oduzeta čak i ako nije registrirana na državnog službenika. Krivični zakon Bosne i Hercegovine primjenjuje se od 2003. godine, i do sada je nekoliko puta mijenjan, ali pravni stručnjaci ukazali su na još neke propuste, koji se moraju ispraviti, kako bi se država snažnije mogla boriti protiv kriminala, što si danas parlamentarci i uradili.

Talijan Carlo Malinconico, zamjenik sekretara vlade premijera Marija Montija dao je ostavku 2012. godine samo zbog toga jer mu je jedan privrednik platio hotel tokom vikenada. Istovremeno, pred sudovima u BiH vode se, ili je vođeno na desetke slučajeva u kojem se državni službenici terte da su iskorisitli službeni položaj kako bi ostvarili ličnu finansijsku korist, koja često premašuje i nekoliko miliona KM, piše Patria.