Izdvojeno Svijet Vijesti

Dublin: Obama govorio pred 30.000 ljudi

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je pred 30.000 oduševljenih građana u College Greenu u središtu Dublina održao govor u kojem je naglasio snažne veze i “vječno prijateljstvo” Amerike i Irske, te duhovito komentirao svoje irsko porijeklo i raniju posjetu selu Moneygall, iz kojega se njegov predak 1850. iselio u SAD.

Na početku govora u Dublinu predstavio se kao “Barack Obama, od Moneygallskih O’Bama”. “Ovdje sam kako bismo pronašli apostrof koji smo izgubili putem“, našalio se američki predsjednik, čiji je 20-minutni govor često prekidan burnim pljeskom, ovacijama i smijehom.

Obama je govorio sa stepenica Irske središnje banke, na pozornici ograđenoj pleksiglasom iz sigurnosnih razloga, a građani su kod dolaska na skup pregledavani s detektorima metala.

Obama je u govoru naglasio stoljetnu, čvrstu povezanost Irske i Amerike, u kojoj čak 37 milijuna građana ima irske korijene, uključujući i njega – sina kenijskog oca i majke irsko-američkog porijekla.

Naglasio je da osim krvnih veza “dvije zemlje povezuju povijest, osjećaji i prijateljske veze“. Kazao je kako nikad jedan tako mali narod nije nadahnuo toliko toga u drugom narodu. “Irska je krv prolivena na našim ratištima… irski znoj gradio je naše gradove… uvijek je bilo malo zelenoga iza crvene, bijele i plave (zastava SAD-a)”, rekao je Obama.

Govoreći o gospodarskoj krizi kroz koju prolazi Irska, Obama je rekao da se Irska i prije suočavala s iskušenjima koje je podnijela i prevladala. “Mi smo ljudi, i Irci i Amerikanci, koji nikada ne prestaju zamišljati svjetliju budućnost… znam da će Irska uspjeti”, ohrabrio je američki predsjednik svoje domaćine.

Obama je odao priznanje svima koji su neumorno radili kako bi se uspostavio mir u Sjevernoj Irskoj. Okupljene građane pozdravio je na irskom jeziku, a govor je završio svojom poznatom porukom iz predsjedničke kampanje “Da, mi možemo!” na engleskom i irskom.

Nakon ranijih razgovora s irskim premijerom Enda Kennyjem, Obama je kazao kako SAD želi jačati trgovinske veze između dvije zemlje, te učiniti sve što može kako bi pomogla Irskoj na putu oporavka.

U sjedištu irske vlade u Farmleighu dva čelnika razgovarala su o gospodarskoj suradnji i trgovinskoj razmjeni, irskoj sanaciji od EU-a i MMF-a, stanju s irskim bankama i nezaposlenosti. Također je bilo riječi o mirovnom procesu u Sjevernoj Irskoj i prošlosedmičnoj posjeti Irskoj britanske kraljice Elizabete II., izvijestio je online The
Irish Times.

Obamin govor u Dublinu posljednji je dio službenog programa njegove jednodnevne posjete Irskoj, prenosi Hina.

Predsjednik Obama i supruga Michelle ranije su posjetili selo Moneygall, u okrugu Offaly, gdje ih je dočekao Obamin daleki rođak Henry Healy (24), a mještani su Obamu pozdravili s oduševljenjem kao davno izgubljenog sina.

U selu s oko 300 stanovnika, koji su u čast posjete američkog predsjednika obojili pročelja svojih kuća i okitili ih američkim zastavama, Obama je posjetio dom svog pra-pra-pradjeda Falmotha Kearneya, postolara koji je 1850. počeo novi život u SAD-u, oženio se s djevojkom iz Ohaja i zasnovao obitelj na američkom Srednjem Zapadu.

Obama se uz irsko pivo Guinness družio s mještanima u seoskom Ollie Hayes pubu. Nazdravio je s irskim “Slainte” i uzeo dobar gutljaj piva, te insistirao da on “uvijek plaća svoje piće”, navodi The Irish Times. Tri bebe su dodane preko sigurnosne ograde kako bi se slikale s Obamom, a seoske žene su ga ljubile i grlile pod budnim okom agenata
sigurnosti, navodi Reuters.

Te upečatljive slike posjete selu svog pretka u Irskoj mogu koristiti Obami u kampanji za predsjedničke izbore 2012.

Obama je šesti američki predsjednik u službenoj posjeti Irskoj, nakon Johna F. Kennedyja 1963., Richarda Nixona 1970., Ronalda Reagana 1984., Billa Clintona 1995. i 2000. te Georgea W. Busha 2006.

Obama u utorak evropsku turneju nastavlja službenom posjetom Velikoj Britaniji, u četvrtak će u francuskom Deauvilleu sudjelovati na samitu skupine G-8, a u petak će posjetiti Poljsku.

 

Fena/Informer.ba