BiH Udarno Vijesti

Dva Izudina Alića svjedoče o susretu s Ratkom Mladićem

Nakon hapšenja Ratka Mladića, generala Vojske RS, u žižu javnosti dospio je i slučaj Izudina Alića, dječaka kojeg haški optuženik na snimku iz Srebrenice miluje po glavi i daje mu čokoladu, međutim, ovih dana se u medijima pojavlju dvojica momaka koja tvrde da su oni upravo bili taj mališan.

Za sada je nejasno i pored njihovih opširnih priča, fotografija i video-priloga ko je pravi Izudin Alić.

Gotovo svi svjetski, a i mediji iz regiona, prenijeli su priču britanskog “The Times”, u kojoj se 24-godišnji Izudin Alić predstavlja kao dječak kojeg je Mladić pomilovao po glavi. Sada već momak kaže da trenutno živi u mjestu Prohići, da radi na građevini i da je u Srebrenici izgubio oca i strica.

Međutim, Federalna televizija u svojoj emisiji “60 minuta” imala je drugog momka koji tvrdi da je Izudin Alić. U tom prilogu 26-godišnjeg Izudina Alića najavili su kao dječaka koga je Mladić pomilovao i dao mu čokoladu.

Alić u prilogu Federalne televizije priča o detaljima susreta sa Mladićem, o njegovim obećanjima da će svi biti prevezeni u Kladanj, o svježim leševima i drugim strahotama.

Alića, čiju su priču prenijeli svjetski mediji, strani novinari su pronašli u selu Prohići gdje živi sa majkom Fatimom. Alić je novinarima potvrdio identitet i ispričao svoju priču.

“Te večeri sam se igrao sa djecom na obližnjem polju kad sam čuo da je vojska u blizini. Među djecom se brzo pročulo da jedan od vojnika dijeli čokolade. Tad sam imao osam godina i nisam imao pojma ko je Ratko Mladić. Kad me je pitao koliko imam godina, rekao sam 12, jer sam htio ispasti stariji i nisam znao koliko je to u stvari opasno. Čak sam i rekao da se zovem Izudin jer sam u tom momentu samo mislio na čokoladu. Ništa drugo mi nije bilo važno”, rekao je Alić u razgovoru za poznati britanski list.

Nakon što je Federalna televizija objavila istu priču sa potpuno drugom osobom, pojedini mediji, uglavnom australijanski, skrenuli su pažnju na pojavu dvojice momaka koja se isto predstavljaju, s tim da Alić sa Federalne televizije ima potpuno drugu priču. Nezaposlen je, rođen 1985. godine, a navodno je nekada radio na benzinskoj pumpi.

Australijanski mediji takođe navode da je “Alić sa Federalne TV” ispričao novinarima da se okrenuo alkoholu i lijekovima kako bi zaboravio prošlost.

Podsjećamo, identitet dječaka godinama je bio predmet brojnih kontroverzi. Pričalo se da su ga pripadnici Vojske RS ubili odmah nakon što je snimak napravljen, dok su drugi pričali da je Izudin danas u SAD, te da živi u nekom od srebreničkih izbjegličkih naselja kakvih u Americi ima nekoliko.

 

Informer.ba