Crna hronika Top Vijesti

Dvoje djece ubijeno i petero civila ranjeno u eksploziji

Dvoje djece je ubijeno i petero civila ranjeno u eksploziji u selu u Kašmiru, pod indijskom kontrolom, dan nakon što su napadači otvorili vatru na kuće i ubili najmanje četiri osobe, saopćila je policija.

Eksplozija se desila u blizini jedne od kuća koje su napadnute tokom noći u selu Dhangri u južnoj oblasti Rajouri. U eksploziji su poginuli petogodišnji dječak i 12-godišnja djevojčica.

U nedjelju navečer su dvojica naoružanih napadača neselektivno otvorili vatru na tri kuće u Dhangriju, saopćio je novinarima visoki policijski službenik Mukesh Singh. Rekao je da je četvero civila ubijeno i pet ranjeno.

Policija je okrivila militante koji se bore protiv indijske vladavine za izvođenje dva napada na Dhangri, koji je u blizini teško militarizirane linije kontrole koja dijeli spornu regiju između Indije i Pakistana.

Nije jasno da li su napadači postavili eksploziv.

Najmanje 35 osoba u južnom gradu Jammu također je protestiralo zbog ubistava koja je Sinhg osudio kao “kukavički teroristički napad”.

– Uvjeravam građane da oni koji stoje iza ovog groznog napada neće ostati nekažnjeni – rekao je on.

Sinhg je tokom dana obišao selo i susreo se s porodicama žrtava.

Indija i Pakistan polažu pravo na podijeljenu teritoriju Kašmira u cijelosti.

Pobunjenici u dijelu Kašmira, koji kontroliše Indija, bore se protiv vladavine New Delhija od 1989. godine. Većina muslimanskih Kašmiraca podržava cilj pobunjenika na ujedinjenju teritorije, bilo pod vlašću Pakistana ili kao nezavisne države.

Indija insistira da je da radikalizam u Kašmiru izaziva terorizam koji sponzoriše Pakistan. Pakistan negira optužbe, i većina Kašmiraca to smatra legitimnom borbom za slobodu.

Deseci hiljada civila, pobunjenika i pripadnika vladinih snaga ubijeni su u sukobu, prenosi AP.

 

Fena/Informer.ba