Svijet Top Vijesti

Dvoje mrtvih nakon pucnjave ispred LGBT bara u Slovačkoj

Slobodna Dalmacija

 Dvije osobe su poginule nakon pucnjave ispred LGBT bara, u glavnom gradu Slovačke, Bratislavi.

Treća osoba je ranjena u napadu, u srijedu navečer, u blizini bara Teplaren, u blizini centra grada. Osumnjičeni napadač pronađen je mrtav u četvrtak ujutro, saopćila je policija.

Informacije o njegovom motivu nisu objavljene. Međutim, lokalni mediji su izvijestili da je pisao postove na društvenim mrežama u kojima je izražavao stavove protiv pripadnika LGBT zajednice i Jevreja.

Mladić je u slovačkim medijima identifikovan i kao sin bivšeg kandidata jedne krajnje desničarske političke stranke, javlja BBC.

Premijer Eduard Heger u četvrtak je osudio napad, rekavši da je bilo kakav oblik ekstremizma neprihvatljiv. U međuvremenu, predsjednica Zuzana Caputova pozvala je političare u zemlji da prestanu sa širenjem mržnje.

Očigledni zločin iz mržnje doveo je ponovnog pozivanja za okončanje homofobije u Slovačkoj, relativno konzervativnoj zemlji EU u kojoj istopolni brakovi nisu dozvoljeni.

Zbog pucnjave, koja se dogodila u srijedu nešto poslije 19 sati po lokalnom vremenu, došlo je do policijske potjere.

Policajci su, u četvrtak ujutro, saopštili da ne postoji opasnost od daljnje pucnjave istog počinitelja, nakon što su otkrili tijelo glavnog osumnjičenog.

Slovačke LGBT organizacije izrazile su šok zbog rijetkog napada oružjem.

Smatra se da je treća žrtva uposlenik bara, koji se oporavlja u bolnici.

 

Fena/Informer.ba