BiH Vijesti

Džaferović i Dodik razgovarali s komesarom EU za upravljanje krizama

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, sastali su se sa komesarom Evropske unije za upravljanje krizama Janezom Lenarčičem, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su srdačnu dobrodošlicu evropskom komesaru i zahvalnost za njegov lični angažman da BiH pristupi Mehanizmu EU za civilnu zaštitu, čiji je cilj jačanje saradnje članica EU i zemalja koje učestvuju u civilnoj zaštiti u smislu sprečavanja, spremnosti i odgovora na katastrofe.

Na sastanku je istaknuto da je pristupanje Mehanizmu EU za civilnu zaštitu izuzetno važan korak i pokazatelj da su u BiH moguće promjene koje će je približiti strukturama EU.

Predsjedavajući Džaferović i član Predsjedništva BiH Dodik informirali su komesara EU Lenarčiča o aktuelnoj situaciji u BiH, te izrazili zahvalnost institucijama EU za podršku BiH u njenom integracijskom procesu u EU.

Istaknuli su da su evropski put i integracije još uvijek najvažnije stvari za BiH i da o tome u cijeloj BiH postoji jedinstven stav.

Komesar Lenarčič rekao je da je pristupanje BiH Mehanizmu EU za civilnu zaštitu važan uspjeh i da će time biti poboljšana dostupnost BiH u nabavci opreme potrebne za primjenu standarda EU, kao i druge pomoći u ovoj oblasti od zemalja članica EU.

Istaknuo je da će pristupanjem Mehanizmu EU za civilnu zaštitu, BiH moći da pokaže da je u stanju i da ima kapacitete da pomogne drugima.

Sastanku je uime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića prisustvovao savjetnik Davor Vuletić.

 

Fena/Informer.ba