BiH Vijesti

Džaferović: Saradnju Turske i BiH razvijati u oblasti industrijskih zona

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, nakon sastanka sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem, izjavio je da se razgovaralo o putovanjima građana Turske i BiH u Tursku i BiH sa ličnim kartama.

– Članovi Predsjedništva BiH su saglasni s tim kao i predsjednik Erdogan. Ostaje procedura koju treba da provede Vijeće ministara BiH, jer se zna koji je put da se te stvari do kraja definiraju – naveo je Džaferović.

Na sastanku je konstatovano da postoje brojne oblasti u kojima dvije zemlje mogu da sarađuju i u tom pogledu Erdogan je istakao konkretne stvari.

– Pitanje industrijskih zona je posebna oblast u kojoj u budućnosti treba razvijati saradnju. Važna je i saradnja u oblasti energetike – smatra Džaferović.

Kaže da će za ovaj mandat saziva Predsjedništva BiH i relacija koje je imalo sa Turskom ostati upamćeno mnogo stvari.

– Na sastancima sam govorio o dvije važne stvari: autoput Beograd-Sarajevo i medunarodni dokumenti koje su BiH i Turska usvojili. Također, važno je i pitanje ugovora o slobodnoj trgovini, gdje je Turska za BiH dala najpovoljnije uslove u odnosu na sve druge države na svijetu kada je u pitanju slobodna trgovina i mi to trebamo da iskoristimo. Robna razmjena je na 850 miliona dolara, a želimo da u ovoj godini bude milijardu – rekao je Džaferović.

Na sastanku je rečeno da je Turska opredijeljena za suverenitet i teritorijalni integritet BiH i da daje podršku produžetku misije Althea o čemu će se odlučivati u novembru.

– Pitanje koje smo također posebno naglasili i na čemu smo zahvalni Erdoganu je pitanje odnosa Turske sa svim zemljama Zapadnog Balkana. Turska ima odlične odnose sa svim zemljama Zapadnog Balkana i igra relaksirajuću ulogu. Na kraju, ne zato što je manje važno, zahvalni smo Erdoganu na njegovoj liderskoj ulozi u svijetu. Posredovanju predsjednika i Turske u ratu, odnosno agresiji Ruske federacije na Ukrajinu – dodao je Džaferović.

Nakon sastanka poručio je i to da Bosna i Hercegovina i Turska imaju izvanredne, prijateljske i bratske odnose i veze, koje su historijske, političke, ekonomske i kulturne.

– Erdogan daje poseban ton tim odnosima. Nastavit ćemo da jačamo naše odnose i veze. Ovo je četvrta zvanična službena posjeta između Turske i BiH – podvukao je Džaferović.

 

Fena/Informer.ba