BiH Izdvojeno Vijesti

Džombić dobio spor protiv 60 minuta: Hadžiomerović i Vasković krivi za klevetu

Radio-televizija FBiH, Bakir Hadžiomerović, urednik “60 minuta” na toj televiziji, i Slobodan Vasković, donedavni novinar emisije, dužni su isplatiti određene novčane iznose Aleksandru Džombiću, premijeru RS, i za još šest lica, zbog pretrpljenog duševnog bola.

Ovo se između ostalog navodi u presudi Osnovnog suda Banjaluka donesenoj 28. aprila. U presudi se pojašnjava da  su FTV, Hadžiomerović i Vasković drugotužitelju Miroslavu Kraljeviću iz Vlasenice dužni isplatiti 5.000 maraka sa zateznom kamatom koliko će dobiti i Džombić.

Šestotužitelju Nevenki Lovren iz Vlasenice dužni su da plate 3.000 maraka, takođe sa zateznom kamatom. Trećetužitelju Zvonku Bajagiću, četvrtotužitelju Mladenu Popoviću, petotužitelju Velimiru Stojišiću i sedmotužitelju Savi Klještan, svi iz Vlasenice, treba da isplate po 1.000 maraka.

Sporna emisija “60 minuta” emitovana je 13. aprila 2009. godine, a u njoj je, između ostalog, objavljeno da je “Vlasenica jedan od onih gradova BiH u kojim i danas, 14 godina nakon rata, vladaju ubice, ratni zločinci i okorjeli kriminalci…”.

Osim toga, tuženi FTV, Hadžiomerović i Vasković dužni su da tužiteljima solidarno nadoknade troškove parničnog postupka u iznosu od 981,50 KM.

U obrazloženju sudske presude pojašnjeno je da su tužitelji putem punomoćnika Osnovnom sudu Banjaluka 10. juna 2009. godine podnijeli tužbu protiv FTV-a,  Hadžiomerovića i Vaskovića, radi naknade štete zbog klevete, pišu Nezavisne novine.

“Sud je stao na stanovište da u ovom slučaju postoji ‘hitna društvena potreba djelovanja’ da se prema tuženima primijeni sankcija u vidu naknade štete, jer se spornim prilogom u emisiji prvotuženog ’60 minuta’, drugotuženog kao urednika i trećetuženog kao novinara koji je pripremio sporni prilog, zadire i vrijeđa kako privatni, tako i javni ugled i čast svakog tužitelja ponaosob“, stoji, između ostalog, u ovoj sudskoj presudi.

Informer.ba