Izdvojeno Politika Vijesti

Džombić napravio nezapamćen diplomatski incident: S rotacijom kroz Hrvatsku na putu za Srbiju!

„Možemo se ponašati kako hoćemo“ – vjerovatno je moto premijera Republike Srpske. Aleksandar Džombić nedavno je obrukao ne sebe, već državu Bosnu i Hercegovinu. Bahato ponašanje, dva audija, „osam“ i „šest“, premijer RS-a i protestna nota našoj državi zbog toga što Džombić ne zna kako se zvaničnici trebaju ponašati u pristojnom svijetu.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Zagrebu primila je od Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske oštru  protestnu notu zbog korištenja i zloupotrebe rotacionih oznaka motornog vozila koje je korišteno za premijera Republike Srpske Aleksandra Džombića,  kroz teritoriju  Hrvatske, a na njegovom proputovnju za Srbiju.

Policijski službenici koji su upravljali vozilom,  nakon što su zaustavljeni kod Graničnog prijelaza Bajakovo oštro su upozoreni da se ne mogu voziti s upaljenim rotacionim svjetlima u Republici Hrvatskoj i da se slično ponašanje ubuduće ni po koju cijenu neće tolerirati.

Po ovoj noti traži se da se obavijeste sve relevantne institucije u Bosni i Hercegovini  o ovom incidentu kako bi se ubuduće izbjegli slični primjeri samovolje i bahatosti, te preduprijedila mogućnost da se u neugodnost dovede neko od bh. zvaničnika.

Prilikom provjere utvrđeno je da su ovom zloupotrebom iza koje je stajalo sasvim nedvosmisleno ponašanje Džombića i njegova bahatost zaustavljena dva vozila. Audi A8  i Audi A6,  koji je bio u njegovoj pratnji. Podsjećamo da ovo odudara od uvriježene prakse u sličnim situacijama,  te da se ne pamti kada je neko napravio diplomatski incident i približno sličan ovome, piše Federalna.ba

 

Informer.ba