Izdvojeno Politika Vijesti

Džombić: Tužit ćemo FBiH za dug od 50 miliona KM

Vlada Republike Srpske /RS/ tražiće na narednoj sjednici od Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) da podrži izmjene Zakona o UIO koje će omogućiti postojanje tri računa, ali i izmjene Zakona o Centralnoj banci BiH, koji bi entitetima, kao akcionarima, omogućio isplatu dobiti – najavljuje premijer RS-a Aleksandar Džombić.

Džombić je u intervjuu Srni poručio da će Vlada RS-a tužiti Federaciju BiH /FBiH/ za dug od 50 miliona KM, ukoliko Upravni odbor UIO ne pokaže dobru volju za izmjene Zakona.

“Sa UIO imamo kontinuirani problem. U prethodnom periodu uspjeli smo da izvršitmo poravnanje u korist RS u iznosu od 50 miliona KM. Opet se stvorila obaveza FBiH za dodatnih 50 miliona KM. Ukoliko se u Upravnom odboru UIO ne postigne konsenzus za pokretanje inicijative za izmjenu zakona, kako bi se stvorila tri računa i ovi problemi ubuduće otklonili, proširićemo naš postojeći tužbeni zahtjev sa 13, na dodatnih 50 miliona KM”, poručio je Džombić.

Džombić je uvjeren da će RS dobiti proces protiv FBiH i ocijenio, da će za drugi entitet biti veoma nezgodno kada se to desi i da će, osim 50 miliona, morati da isplati i zakonske zatezne kamate.

Iako u FBiH misle da se to neće desiti, uvjeren sam da ćemo u sudskom postupku taj proces dobiti“, rekao je Džombić.

On je naveo da i u FBiH izražavaju sumnju u koeficijente na bazi kojih se izračunavaju indirektni porezi i da bi bilo sasvim logično da se izmijeni Zakon o indirektnom oporezivanju i uvedu tri računa, – RS, Federacija i Brčko distrikt, da svako uplaćuje svoje prihode na svoj račun.

Džombić je istakao i potrebu izmjene Zakona o Centralnoj banci BiH, kojeg je nazvao apsurdnim, jer onemogućuje entitetima da dobijaju dividentu, iako su akcionari Banke.

Entiteti su u prvom stend-baj aranžmanu podigli kredit i zadužili se da bi stvorili Banku i kapital, koji knjiže. Sasvim je logično da, na osnovu akcionarskog odnosno vlasničkog prava, vuku i druga prava kao što je dividenda. Sada isplata dobiti, kroz izmjene i dopune nakona, pripada zajedničkim institucijama.

Posljednjih nekoliko godina dobit Banke isplaćuje se zajedničkim institucijama u iznosima od 50 i 60 do 100 miliona KM. Apsurd je da dividendu dobija onaj ko nije vlasnik“, ističe Džombić.

On je napomenuo da FBiH duguje RS više od 500 miliona KM za 25 000 do 28 000 penzionera, koji su penzije zaradili u Federaciji, a isplaćuju im se u RS-u, dodavši da se taj dug mjesečno uvećava za osam miliona.

Na pitanje da li će se zahtjevi za izmjenama zakona protumačiti kao pokušaj vraćanja nadležnosti i time kršenje Dejtonskog sporazuma, Džombić je rekao da je moguće da se protumači tako, ali da bi to bio pogrešan pristup.

Ovdje je riječ o parama. Nema tog sistema koji treba da dozvoli da Srpska bude oštećena za 50 miliona KM. To je neshvatljivo. Imamo mogućnost sudskog postupka i ići ćemo na to, ukoliko ne bude spremnosti da taj sistem promijenimo. Crpićemo sve pravne mogućnosti da zaštitimo sredstva koja pripadaju RS-u, građanima i poreskim obveznicima. To je naša obaveza, u skladu sa Ustavom i zakonom“, naglasio je Džombić.

Govoreći o usvajanju budžeta na nivou BiH, Džombić je rekao da će se to desiti kada on bude sveden u realne okvire.

Ako ostane zahtjev u ovim okvirima, nije realno da ćemo ga uopšte usvojiti. Budžet institucija BiH je kontinuirano predimenzioniran i svake godine ostane neiskorišteno oko 100 miliona KM. Tu postoji ogroman prostor za uštede. Radili smo analize i tražili od zajedničkih institucija da Vijeće ministara napravi te uštede. Nažalost, nismo imali pozitivan odgovor i naišli smo na odsustvo bilo koje dobre namjere i volje za uštedom“, rekao je Džombić u intervjuu Srni.

On je napomenuo da su budžeti RS-a i Federacije BiH pravili značajne uštede u prethodne dvije godine i da nema dodatnih velikih prostora za nove.

Ali, prostor postoji u zajedničkim institucijama. Sigurno je da se može uštedjeti oko 200.000 miliona KM“, naveo je Džombić i ocijenio da je zahtjev za povećanjem budžeta institucija BiH apsolutno neodgovoran.

Srna/Informer.ba