BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Ef. Skorupan: Nisam stajao mirno na himnu “Bože pravde”

Predsjednik Medžlisa IZ Višegrad i SO Višegrad Bilal Memišević iznenađen je odlukom muftije goraždanskog Hameda ef. Efendića da od Rijaseta IZBiH zatraži razrješenje višegradskog imama Hasana ef. Skorupana zbog njegovog prisustva polaganju kamena temeljca za Kamengrad.

Mislim da se ovaj problem mogao riješiti na mnogo drugih načina, ali muftija na to polaže pravo i nadam se da ćemo blagovremeno imati priliku da o svemu tome prodiskutujemo” – kaže Memišević.

Poziv načelnika

S obzirom na to da je i sam prisustvovao svečanosti, Memišević tvrdi da imam iz Višegrada nije dobio poziv od Milorada Dodika i Emira Kusturice, već načelnika općine.

Uvažavajući dobar odnos s opštinskom administracijom, procijenili smo da je Hasan trebao izaći na poziv načelnika, a ne ni Dodika ni Kusturice. Imajući u vidu da je projekt Kamengrada prošao legalnu proceduru u Višegradu, mislim da o ovom pitanju iz Sarajeva ima suviše nepotrebnih komentara” – kaže Memišević.

Dodaje kako ne stoji da se Kamengrad gradi dijelom i na vakufskoj zemlji.

Eksproprijacijom bivše Jalije, bivšeg sportskog centra 1962. godine, tačno se vidi koje su parcele i od koga oduzete. Na potezu današnjeg obdaništa “Neven” i obaloutvrdnog zida jezera Perućac postojala je vakufska parcela, ali ona danas nije u sastavu ovog projekta” – kaže Memišević i dodaje da tokom ove manifestacija nije intonirana himna “Bože pravde” i da ef. Skorupan nije stajao mirno.

Govoreći, kako kaže, ne zbog Dodika već zbog istine, Memišević ističe da se njegova rečenica da oni koji prisustvuju skupu pokazuju da u Višegradu niko nije protiv izgradnje, ne odnosi na Bošnjake već na grupu ljudi iz Višegrada koja je pokrenula peticiju protiv gradnje Kamengrada.

Memišević se nada da će Rijaset IZ, prilikom odlučivanja o prijedlogu muftije goraždanskog, “triput mjeriti, a jednom rezati“.

Odvažan imam

Hasan i svi drugi hasani u Podrinju su budućnost i perspektiva. Mi koji o ovome pričamo i dajemo izjave daleko smo od Višegrada. Hasan i danas nosi ahmediju u Višegradu, pušta ezane i pravi ramazanske aktivnosti. Ako je Hasan i pogriješio, rekao bih da ko radi, taj i griješi. To je mlad, odvažan imam i ne treba ići baš do te mjere sa sankcijama. Nije ovo prigodna poruka s Drine baš uz ove mubarek dane” – ističe Memišević.

Iz Sarajeva durbinom posmatraju Višegrad

Moj stav o Kamengradu medijski je konzumiran i prije sedam-osam mjeseci, u začeću tog projekta. Ono što sam mislio tada, mislim i danas. I tada sam kazao medijima, svim bitnim političkim bošnjačkim kulturnim, vjerskim institucijama, i od tada niko nije govorio ništa.

Ja sam i tada upozoravao da se na lažiranom gradu pravi lažirani scenarij. Tada su to svi prešutjeli. Kada je projekt prošao zakonom predviđenu proceduru, kao i obično nama iz Sarajeva, na durbin posmatrajući Višegrad, smeta ovo ili ono” – poručuje Bilal Memišević.

Podrška ef. Efendiću

Podršku muftiji Efendiću jučer su uputile predsjednice Udruženja porodica nestalih “Višegrad 92” Hedija Kasapović i “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić, koje su u svojim pismima i tražile sankcioniranje višegradskog imama.

Prisustvom tom događaju ef. Skorupan je povrijedio sve žrtve višegradskih zločina i njihove porodice. Ovo nije prvi put da ih on izda. Posljednjeg dana ekshumacija na jezeru Perućac nije se pojavio kako bi proučio Ja’sin i Fatihu za one koji će zauvijek ostati na dnu jezera “- kaže Kasapović.

 

Avaz/Informer.ba