BiH Udarno Vijesti

Ejub Pecar na suđenju monstrumu s Grbavice: Naređeno nam je da trčimo preko mina, a onda smo čuli paljbu iza leđa

Na suđenju za zločine u Sarajevu, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je njega i njegovu porodicu u junu 1992. godine Veselin Vlahović zvani Batko odveo do jedne raskrsnice, gdje je pucano na njih, te da su tom prilikom poginule njegova majka i rodica.

Ejub Pecar, koji je početkom rata živio u sarajevskom naselju Kovačići, pred Sudom BiH je ispričao kako je 14. juna 1992. godine, u kuću njegovog brata došao optuženi Vlahović sa još dvojicom vojnika.

Pecar je rekao da su ih vojnici postrojili ispred kuće, nakon čega su im naredili da pođu za njima.

“Nas je bilo sedam odraslih i šestero djece koji smo krenuli za vojnicima. Kada smo došli do raskrsnice između dvije ulice, meni i braći je naređeno da trčimo preko mina. Za nama su počeli trčati i ostali, a onda smo čuli paljbu iza leđa. Znam da su iza nas bili Batko i još jedan vojnik”, prisjetio se svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića da je od maja do augusta 1992. godine na području Grbavice, Vraca i Kovačića ubio i sudjelovao u ubistvu više od 30 osoba, kao i da je – sam ili u grupi s drugim naoružanim osobama – zlostavljao, premlaćivao i oduzimao novac i vrijednosti od građana hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH je 25. maja 2011. godine podiglo još jednu optužnicu protiv Vlahovića, prema kojoj mu se u 14 tačaka na teret stavljaju ubistva ili odvođenja u nepoznatom pravcu i prisilni nestanci 14 osoba, kao i silovanja, mučenja, premlaćivanja i zlostavljanja civila.

Svjedok Pecar je kazao kako je, nakon početka paljbe, iza sebe čuo i “vrisku“, ali da se nije smio okrenuti kako ne bi stao na minu.

“Pucalo se i s naše desne strane, iz pravca kasarne u kojoj je bila Vojska Republike Srpske (VRS). Nakon pretrčavanja, mi smo kleknuli i onda su do nas došli vojnici VRS-a. Kada su vidjeli da smo civili, preuzeli su nas. Neko je tada mom bratu donio njegovu kćerku, koja je bila bez pola glave”, ispričao je svjedok.

Pecar je naveo da je te večeri poginula i njegova majka, te da su još tri člana njegove porodice ranjena.

Na upit Odbrane da li može tvrditi da je njegovu majku i bratičnu ubio Batko, svjedok je rekao da ih je on “doveo u takvu situaciju“.

“Noć prije nego što sam razmijenjen, saznao sam da je 29 ljudi ubijeno i zaklano na području gdje sam živio. Među onima koji su učestvovali u tim ubistvima čuo sam da je bio i Batko”, rekao je Pecar, dodavši da je razmijenjen u augustu ili septembru 1992. godine.

Na kraju ročišta, optuženi Vlahović se obratio svjedoku i rekao kako žali zbog svega što mu se desilo, ali da on nikada nije bio na Jevrejskom groblju, pored kojeg su stradali članovi porodice Pecar.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. septembar ove godine.

 

Birn/Informer.ba