Ekonomija Top

Bosna i Hercegovina treća u svijetu po stopi nezaposlenosti

Prema podacima globalne mreže “World of Statistics”, Bosna i Hercegovina je na neslavnom trećem mjestu u svijetu po stopi nezaposlenosti, koja iznosi 13,3 posto.

Postotak nezaposlenih viši je samo u Južnoj Africi (32,6 posto) i Iraku (15,55 posto), a naša zemlja je rame uz rame s Afganistanom, državom u kojoj je stopa nezaposlenosti identična. Probleme ove vrste, kada je o evropskim zemljama riječ, imaju i Španija (11,6%), Grčka (10,8%), dok je Katar (0,1%) država s najmanje stanovnika koji traže posao.

”Mi praktično ni ne znamo koliko imamo nezaposlenih, jer je razlika između podataka Agencije za statistiku BiH iz ankete o radnoj snazi i podataka Agencije za rad i zapošljavanje iz zavoda za zapošljavanje ogromna, prenosi Avaz. Tako imamo situaciju da je na evidenciji nezaposlenih oko 340.000 osoba, a, prema anketi, taj broj iznosi oko 180.000”, kaže Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Savez samostalnih sindikata BiH izračunao je da je za preživljavanje četveročlane porodice u augustu bilo potrebno 3.323 KM.

Prosječna plata uposlenih iznosi 1.262 KM. Istovremeno, u javnom prostoru i dalje dominiraju teme koje nemaju veze sa standardom građana i mjerama koje bi barem olakšale težak život većine stanovnika BiH.

”Ako ćemo biti cinični ili sarkastični, zbog masovnog iseljavanja koje već dugo traje uskoro neće ni biti nezaposlenih, jer će svi živjeti izvan BiH. A poslodavci će ispuniti svoj san da zapošljavaju državljane Nepala i sličnih zemalja i plaćaju ih mizernije nego sada domaće radnike”, ističe Gavran.