Ekonomija Top

Da li BiH ukida PDV na kupovinu prvog stana?

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine pokrenulo je inicijativu za izmjenu Zakona o porezu na dodanu vrijednost s ciljem da se građanima uvedu poreske olakšice prilikom kupovine prve nekretnine.

Ministar Srđan Amidžić obrazložio je prijedlog koji bi podrazumijevao povrat PDV koji se odnosi na 40 kvadrata stambenog prostora i dodatnih 15 kvadrata za svakog člana domaćinstva.

“Pojednostavljeno, na 100 hiljada KM svako ko bi na ovaj način rješavao svoje stambeno pitanje imao bi oko 14, 15 hiljada maraka uštede”, rekao je Amidžić novinarima u Banjoj Luci.

Građani koji bi željeli ostvariti ovu pogodnost morali bi putem javnog registra dokazati da nisu imali nekretninu u svom vlasništvu od 2006. godine do datuma izmjena Zakona.

Za ovo će, smatra Amidžić,  trebati vrijeme i podrška svih političkih partija u BiH, a  podrazumijeva i smanjenje javnih prihoda

Očekuje mišljenje entitetskih vlada, a smatra i da bi Republike Srpske ovim izgubila oko 50 miliona maraka budžetskih prihoda godišnje, ali da bi taj iznos bio nadoknađen kroz potrošnju i povećanje privredne aktivnosti.

Ovu inicijativu ranije je pokrenuo Milorad Dodik.

Ovu inicijativu ranije je pokrenuo Miloraa Dodik.