Ekonomija Top Turizam

USAID predstavio BiH u Jordanu: Promocija i razvoj turističkog sektora

Vlada SAD-a je putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), predvodila delegaciju javnih institucija i turističkog sektora Bosne i Hercegovine u Jordanu, s ciljem promocije Bosne i Hercegovine na potencijalno ključnom turističkom tržištu i prikupljanja saznanja o izuzetno uspješnoj turističkoj industriji Jordana.

Tokom devetodnevne turneje, od 15. do 24. marta, predstavnici USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) promovirali su turističke atrakcije Bosne i Hercegovine pred 20 vodećih jordanskih turoperatora na događaju koji su zajednički organizirali Turkish Airlines, Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK BiH), Turistička zajednica Kantona Sarajevo (Visit Sarajevo) i Jordansko udruženje putničkih agenata (JSTA).

“Nakon što sam saznao o prekrasnim pejzažima Bosne i Hercegovine, bogatoj kulturnoj baštini i toplom gostoprimstvu, sa zadovoljstvom ću početi raditi na dovođenju jordanskih turista u Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Sultan M. Batayneh, izvršni partner kompanije Nashmi Travel.

Dodao je da je uvjeren da Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal da postane ključno turističko tržište za jordanske putnike.

USAID Turizam pomaže u izgradnji turističkog brenda Bosne i Hercegovine na strateškim tržištima širom svijeta, potičući više turista da posjećuju BiH, te stvarajući kvalitetna radna mjesta u bh. turizmu i uslužnim sektorima. Sa svojom impresivnom prirodnom ljepotom, kuhinjom i kulturom, Bosna i Hercegovina može biti inspirativna i atraktivna destinacija za putnike iz Jordana i drugih zemalja istočnog Mediterana.

Vlada SAD-a je također pružila značajnu podršku jordanskoj turističkoj industriji, počevši od 1960-ih, kada je USAID obnovio ključne lokacije na sada poznatom arheološkom lokalitetu Petra. Danas je turizam vitalni sektor za privredu Jordana i pozitivan je primjer kako uspješno razvijati turizam kao pokretač održivog ekonomskog rasta.

Tokom boravka u Jordanu, delegacija BiH također je a od vodećih jordanskih vladinih i turističkih zvaničnika saznala više o uspjesima zemlje u razvoju svoje turističke industrije, stekavši vrijedne uvide koji mogu biti iskorišteni za jačanje turističke industrije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz USAID-a.