Izdvojeno Svijet Vijesti

Eksplozije u tri Ikeine prodavnice

Eksplozivne naprave male snage i iste vrste eksplodirale su u ponedjeljak u Ikeinim prodavnicama u Belgiji, Holandiji i na sjeveru Francuske, saznaje se od tužiteljstva u belgijskom gradu Gentu.

Po riječima glasnogovornice tužiteljstva An Schoonjans, metoda je bila slična i u Gentu u Belgiji i u Eindhovenu u Holandiji i u Lilleu u Francuskoj.

“Informacije koje smo primili govore da su se sve eksplozije dogodile na isti način. Eksplodirali su skriveni satni mehanizmi”, kazala je glasnogovornica AFP-u.

Sve eksplozije su bile manje snage i nisu uzrokovale štetu niti je ko ozlijeđen, dodala je.

U Gentu su se jedan zaposlenik i zaštitar žalili na bolove u ušima nakon eksplozije. U prodavnici Ikee u ovom gradu dvije slabe eksplozije osjetile su se gotovo istovremeno početkom večeri, saopćilo je tužilaštvo.

“Dva satna mehanizma bila su sakrivena ispod paleta u  prodavnicama i aktivirana su daljinski”, rekla je glasnogovornica. Prodavnica je odmah evakuirana.

O sličnim ekplozijama dojavljeno je iz još dviju Ikeinih trgovina, u Eindhovenu i Lilleu, dodala je, ne navodeći okolnosti u kojima su se one dogodile.

“U vezi smo sa sudskim vlastima u Eindhovenu i Lilleu i utvrđujemo postoji li veza između ova tri slučaja”, istaknula je. Istragu u Belgiji provodi savezna policija.

 

Informer.ba