Svijet Udarno Vijesti

Eksplozije u Tripoliju, pobunjenici zauzeli Jafran

Snažne eksplozije potresle su rano jutros Tripoli kada su snage NATO još jednom bombardovale libijsku prestonicu, dok su pobunjeničke snge zauzele grad Jafran na zapadu zemlje.

Eksplozije su se mogle čuti u Tripoliju tokom noći i jutros, a prema izveštaju libijske televizije, pogođena je Al Karama, dio grada koje snage NATO gađaju od marta.

Libijska televizija je nešto kasnije saopštila da je u bombardovanju pogođena telekomunikaciona stanica, preneo je Rojters.

Pobunjenici kontrolišu istočni dio Libije, Misratu na zapadu zemlje i planinsko područje u blizini granice sa Tunisom, ali ne uspevaju da zauzmu glavni grad uprkos tome što NATO konstatno sprovodi vazdušne napade.

Pobunjenici su u ponedeljak zauzeli grad Jafran, 100 kilometara jugozapadno od Tripolija nakon što su britanski ratni avioni uništili dva tenka 2. juna. Donji dio grada snage libijskog vođe Moamera Gadafija kontrolisale su više od mjesec dana i odatle su napadali dijelove koje kontrolišu pobunjenici. U gradu se osjeća nedostatak hrane, vode i lekova.

Na pitanje novinara da prokomentariše izvještaje da su pobunjenici zauzeli dio u Zapadnim planinama, zamjenik libijskog premijera Haled Kaim rekao je da bi vladine snage mogle da povrate Jafran, ali da to ne čine da bi izbjegli civilne žrtve, prenosi Blic.

 

Informer.ba