BiH Vijesti

Delegacija Švicarskog Vijeća država u zvaničnoj posjeti BiH

Šestočlana delegacija Komisije za vanjske poslove Švicarskog Vijeća država, predvođena Hannesom Germannom, predsjednikom Komisije, boravila je u periodu od 1. do 3. novembra u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Švicarske ambasade u BiH.

Švicarsko vijeće država je gornji dom švicarskog parlamenta, čiji članovi predstavljaju kantone a izabrani su direktno od građana tih kantona.

Delegacija se susrela sa svojim kolegama iz Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, te sa članovima ustavnopravnih komisija oba doma.

Sastanak je održan i sa predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, gdje su tema razgovora bile migracije.

Članovi parlamenta su potom posjetili i vojnu bazu EUFOR-a u Butmiru, gdje su se susreli sa komandantom, general-majorom Robertom Briegerom i oficirima i vojnicima švicarskog kontingenta EUFOR-a i švicarskog mobilnog trening tima za upravljanje skladištima naoružanja i municije.

Članovi delegacije obišli su i nekoliko projekata u okviru širokog programa saradnje Švicarske u BiH, kao što je projekt Vodosnabdijevanja i uprave na području općine Prijedor i Unsko-Sanskog kantona, dok su u Sarajevu imali priliku da posjete učenike i nastavnike uključene u projekt “Inkluzija Roma”.

Također, delegacija je posjetila i fabriku tekstila “Bontex” u Maglaju.

U pitanju je švicarska investicija koja broji više od 300 uposlenika i proizvodi visoko kvalitetne košulje za švicarsko, ostalo europsko i lokalno tržište.

Impresioniran sam intenzivnom saradnjom između naših dviju zemalja, koja istovremeno povezuje ljude, općine, kantone, entitete i državni nivo unutar BiH“, zaključio je na kraju trodnevne posjete predsjednik Komisije Hannes Germann.

Fena/Informer.ba