Intervju Vijesti

Elvira Abdić – Jelenović: Za mog oca nema pravde

Imaju samo jedan cilj – Fikret Abdić mrtav, ako ne mrtav, onda zatvoren. Svi dosadašnji procesi, pa i ovaj, nalikuju na politički montirane procese, kaže Elvira Abdić – Jelenović u intervjuu za Oslobođenje.

Oslobođenje: Pretpostavljamo da Vas je prolongiranje donošenja odluke Povjerenstva za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa Hrvatske o puštanju na prijevremenu slobodu Vašeg oca Fikreta Abdića iz zatvora u Puli neprijatno iznenadilo. Kako sve to komentarišete?

Elvira Abdić – Jelenović: Kada ste u poziciji proganjanih u kojoj smo mi već 24 godine, onda uvijek negdje u podsvijesti računate na to da sve može ispasti i drugačije. Ono na što nismo računali i što nas je iznenadilo jeste da vijest o ishodu zasjedanja Povjerenstva doznamo iz medija.

Međutim, danas možemo komentirati samo to što smo čuli od medija. Zvanično, ni otac, ni mi, kao podnositelji zahtjeva nismo dobili nikakvu odluku.

Oslobođenje: Da li ste dobili ikakvo obrazloženje nakon jučerašnjeg zasjedanja Povjerenstva u Puli, i ako jeste, šta je u njemu?

Elvira Abdić – Jelenović: Otac je ispunio sve uvjete za prijevremeni otpust i mi smo ih naznačili u zahtjevu. Očekujemo od Povjerenstva iscrpno obrazloženje, kako navodne odluke, tako i postupka u kojem su namjerno uskratili ocu pravo na usmeno izricanje rješenja.

Uskraćivanjem informacije grubo su iskoristili svoj položaj i zatvorenika koji deset godina izdržava kaznu u samici ostavili kao psa u ćeliji da vijest, koja u tim okolnostima znači život, dozna iz medija. Što su s tim htjeli postići?

Oslobođenje: Da li ste se nakon sastanka Povjerenstva čuli sa Vašim ocem i kakvi su njegovi komentari na cijeli taj događaj?

Elvira Abdić – Jelenović: S obzirom na to da je Povjerenstvo zasjedalo satima, vrijeme predviđeno za telefoniranje je prošlo, tako da smo čekali jutro kako bi nas mogao nazvati. On nam je rekao da je vijest čuo na dnevniku, ali da ništa zvanično nije dobio osim što su mu rekli da će ga zatvor obavijestiti.

Svi dosadašnji procesi protiv našeg oca, pa i ovaj, nalikuju na politički montirane procese, tako da otac s pravom ističe da je politički zatvorenik i da na prostoru ovih država, misleći na BiH i Hrvatsku, za njega nema pravde.

Oslobođenje: Šta kao porodica sad namjeravate učiniti, koji su Vaši naredni potezi?

Elvira Abdić – Jelenović: Prvo moramo dobiti odgovor na zahtjev, a ovisno o sadržaju odgovora, odredit ćemo naše daljnje korake. U svakom slučaju, informirat ćemo javnost.

Oslobođenje: Mislite li da ovo što je uradilo Povjerenstvo za uvjetni otpust ima političku pozadinu?

Elvira Abdić – Jelenović: Naravno, sve ovo što smo doživjeli, proživjeli i što ćemo još doživjeti ima političku pozadinu. Kad smo mi u pitanju, ništa nije slučajno.

Često naglašavam da je na sceni bošnjačko-hrvatski interes, ali u režiji kriminalnog lobija i jedne i druge države.

Na našu žalost, mislim na građane BiH, činjenica je da su visoko pozicionirani političari aktivni sudionici tih radnji, pa u medijima možemo iščitati kako se pojedini panično brane iznoseći tvrdnje koje nemaju uporište ni u čemu, ali i kvalifikacije čije značenje je poznato samo njima, ali ne i u pravnoj praksi, kaže Elvira Abdić – Jelenović u intervjuu za Oslobođenje.

 

Informer.ba