BiH Udarno Vijesti

Emil Vlajki: Inzko odgovoran za egzodus Hrvata

Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki upozorio je danas da su prošla već tri mjeseca od navodno privremene odluke kojom je visoki predstavnik Valentin Incko suspendovao odluke Centralne izborne komisije BiH o nezakonitom izboru vlasti u Federaciji.

Ova nedemokratska Inckova odluka bila je fatalna za hrvatski narod u Federaciji, pogotovo za oko 200 000 Hrvata koji žive u srednjoj Bosni i ako se ova situacija nastavi egzodus preostalih Hrvata iz Federacije  je neminovan“, najavio je Vlajki.

On tvrdi da su preostali Hrvati u srednjoj Bosni  fizički okruženi odredima vehabija u čijem se jezgru nalazi 7 000 naoružanih ljudi, a vrlo brzo mogu da okupe snage i do 100 000 vehabija, kako procjenjuju stručnjaci.

Glavnina Oružanih snaga BiH je takođe bošnjačka i nije čudo što bošnjački lideri arogantno prijete Hrvatima nasiljem ukoliko ovi pokušaju da se kao konstitutivan narod samoorganiziraju u autonomnu jedinicu“, zaključio je Vlajki.

Potpredsjednik Srpske iz reda Hrvata kritikovao je i male hrvatske stranke koje, prema njegovim riječima, kolaboriraju sa strankama platforme koju predvode SDP i SDA.

Vlajki sa žaljenjem ocjenjuje i da velike hrvatske stranke u BiH ćutke trpe “Inckovo pravno nasilje” i posljedice odluka koje su po njemu antihrvatske i probošnjačke.

Za to vrijeme nelegalnost sadašnje vlasti Federacije pada u zaborav, a platformaši  učvršćuju pozicije i preuzimaju najvažnije ekonomske i političke punktove, zahvaljujući aktivnoj podršci SAD, islamskih zemalja i posebno Turske“, navodi Vlajki.

 

Srna/Informer.ba