BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Emir Suljagić obmanjuje javnost i krši zakone

Ministar obrazovanja i nauke u Kantonu Sarajevo Emir Suljagić današnjim saopćenjem za javnost nastavlja s nedopustivim sijanjem konfuzije, obmanjivanjem javnosti i kršenjem zakona, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju pojašnjavaju da je u dopisu osnovnim i srednjim školama i fakultetima od 22. aprila “Suljagić obavijestio škole da pristupe diskriminaciji polaznika vjeronauke time što im tu ocjenu ne smiju uračunati u prosjek i taj dopis je tretirao kao odluku”.

Nakon što su ponuđeni brojni dokazi o pravnoj neutemeljenosti njegovog dopisa, koji je tretirao kao odluku, u današnjem saopćenju za javnost Suljagić svoju raniju odluku naziva instrukcijom. Tako je javnost saznala da ni sam ministar ne zna šta je donio: odluku ili instrukciju, stoji u saopćenju.

Rijaset IZ u BiH smatra da su na ovaj način direktori škola dovedeni u poziciju da se upuste u kršenje zakona na svoju odgovornost što može imati dalekosežne posljedice.

”Islamska zajednica zajedno s drugim vjerskim zajednicama poduzet će sve raspoložive mjere u cilju zaštite slobode vjere, vjerskog obrazovanja, prava vjernika i njihove djece, a time i ustavnog poretka i zakona koji je na udaru neozbiljnim i neodgovornim postupcima ministra obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo’‘, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta.

 

Fena/Informer.ba