Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Emir Suljagić podnio ostavku!

Ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Emir Suljagić podnio je ostavku.

Ministru očito nije bilo ništa drugo ostalo osim da iz moralnih i principijelnih razloga podnese ostavku budući da je Vlada KS-a na današnjoj vanrednoj sjednici izmjenila odnosno povukla njegovu raniju Instrukciju o Vjeronauci.

Očito je da je Vlada KS-a, odnosno SDP, okrenuo leđa svom ministru Suljagiću pod pritiskom svog koalicionog partnera SDA.

Ovdje se mora čestita Suljagiću ako ništa na njegovom principijelnom stavu da ide do kraja u svojoj nakani, a na čast vrhu njegove stranke koja ga je žrtvovala u ovom slučaju, a bez čijeg vjerovatno ranijeg odobrenja, posebno Lagumdžije, nije mogao ni donijeti raniju Instrukciju o Vjeronauci.

Razlog ostavke jeste to što nije želio povući odluku o tome da vjeronauka više ne ulazi u prosjek ocjena u KS-u.

Vlada KS-a  je  zbog kako je obrazložila, retroaktivne primjene i unošenja pravne nesigurnosti izmjenila Suljagićevu raniju instrukciju, tako da Vjeronauka ostaje u prosjeku ocjena u ovoj godini.

Iz kantonalne Vlade saopšteno je da je na osnovu konsultacija sa stručnim krugovima, roditeljima učenika u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo i sugestije kantonalnog Ministarstva pravde i uprave konstatovano da retroaktivna primjena propisa predstavlja narušavanje jednog od osnovnih principa vladavine prava.

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj vanrednoj sjednici zaključila da bi Instrukcija od 22. aprila u vezi sa ocjenjivanjem predmeta vjeronauka unijela pravnu nesigurnost.

Podsjećamo…

Ministar Suljagić  jučer je u pisanoj izjavi odbacio kao spekulacije informacije o ostavci kao i o povlačenju Instrukcije.

“Laž je da podnosim ostavku i da nemam podršku Socijaldemokratske partije BiH. Instrukcija školama kojom predmet vjeronauka ne ulazi u opšti prosjek učenika ostaje na snazi“, navodi se u jučerašnjoj Suljagićevoj izjavi.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić je krajem prošle sedmice, obraćajući se vjernicima na Buni kod Mostara pozvao kantonalnog ministra obrazovanja da povuče odluku da predmet vjeronauka ne ulazi u opšti uspjeh učenika u tom dijelu BiH.

“Ako budete dirali u vjeronauku imaćete `sarajevsko ljeto` na ulicama Sarajeva, da znate”! …Isto kao što se protiv Mubaraka desilo `egipatsko proljeće`“, poručio je reis Cerić tom prilikom.

 

Informer.ba