BiH Vijesti

Energoinvest dobio novu cijenu plina od Gazproma

Saglasno uobičajenoj poslovnoj praksi, da se cijene prirodnog plina za potrošače u FBiH usklađuju tromjesečno, a na bazi promjena cijena koje ispostavlja isporučilac gasa Gazprom Export, Energoinvest kao snabdjevač Federacije BiH prirodnim plinom je dobio novu cijenu prirodnog gasa, saopšteno je iz ove kompanije, ali bez navođenja nove cijene.

-Ruski dobavljač Gazprom Export je izvršio korekciju cijene prirodnog plina, pozivajući se na promjene u kretanju naftnih derivata u posljednjih 9 mjeseci, ali i značajno povećanje vrijednosti američkog dolara (USD) u odnosu na vrijednost eura tj. Konvertibilne marke. Energoinvest se obratio Vladi FBiH za Saglasnost za novu cijenu.

Obzirom na prethodni dogovor dvije vlade, Vlade Federacije BiH i Vlade Kantona Sarajevo koji je podrazumjevao subvencioniranje razlike cijene u punom ili djelomičnom iznosu, Energoinvest u ovom trenutku ne može saopštiti konačnu cijenu gasa prema potrošačima do donošenja Odluke Vlade FBiH, navodi se u saopćenju.

Iz Energoinvesta također naglašavaju, da je za FBiH snabdjevanje plinom uredno, u dogovorenim količinama i dinamikom koja nam je potvrđena od strane Gazprom Exporta.

 

Fena/Informer.ba