BiH Izdvojeno Vijesti

“Energoinvest” na udaru Hrvatske!

Da je pravosuđe, očigledno, najslabiji dio sistema susjedne nam Hrvatske, koja je pred vratima Evropske unije, potvrđuje skandalozna priča koju otkriva “Dnevni avaz”.

Sarajevski “Energoinvest”, naime, našao se na udaru presude koju je protiv njega 16. februara 2002. donio britanski sud, a 25. septembra ove godine potvrdio je Trgovački sud u Zagrebu!?

Direktno miješanje

Riječ je o presudi Visokog suda Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, kojom je “Energoinvest” obavezan da na ime duga londonskoj firmi “Sinochem International Oil” isplati 8.001.943 dolara.

Ovaj problem uskoro bi se trebao naći na razmatranju pred Vladom FBiH, koja će, najvjerovatnije, zatražiti od Vijeća ministara BiH da uputi diplomatsku notu Hrvatskoj i zatraži preispitivanje svoje presude. Ni u Vladi ni u Federalnom ministarstvu energije nikome nije jasno otkud hrvatski sud u cijeloj ovoj priči, ali je očito da se radi o direktnom miješanju jedne države u pravne poslove druge države.

To je za Dnevni avaz potvrdio i generalni direktor “Energoinvesta” Džemail Vlahovljak, koji je ubijeđen da presuda neće moći ostati na snazi. “Energoinvest” smatra nezakonitim rješenje zagrebačkog suda, a postupak po žalbi sarajevske kompanije je u toku. Zanimljivo je i to da je još 25. aprila 2005. Kantonalni sud u Sarajevu, kao stvarno nadležan, odbio zahtjev za priznanje britanske presude.

Tanker nafte

“Sinochem” je u Londonu pokrenuo tužbu za namirenje duga po osnovu ugovora kojim je nekadašnji “Energoinvest-Energopetrol” u ime i za račun Rafinerije Bosanski Brod u septembru 1991. od “Petrochema” iz austrijskog Klagenfurta kupio tanker sirove nafte u vrijednosti od 19,8 miliona dolara.

Kako Rafinerija nije bila u mogućnosti da plati ovu naftu, sukcesivno ju je otplaćivao “Energopetrol”. Zbog rata u BiH ostao je neplaćen dug od 3.672.564 dolara, koji je “Petrochem” prenio na britanski “Sinochem”, od kojeg je i kupio sirovu naftu. Za taj ugovor o prijenosu duga “Energopetrol” je saznao tek kada je “Sinochem” podnio tužbu.

Novi međudržavni problem

Nedvojbeno je da se ovdje radi o skandaloznom presedanu koji otvara novi politički i međudržavni problem između BiH i Hrvatske, jer nemoguće je ne zapitati se šta će se desiti s hiljadama drugih dugovanja i presuda koje bh. firme imaju po svijetu zbog ratnog perioda, ako bi ovaj slučaj postao pravilo. Posebno stoga što, ako “Energoinvest” pravosnažno izgubi spor u Zagrebu, prijeti opasnost da njegovim firmama kćerkama u Hrvatskoj budu blokirani računi.

No, zanimljivo bi bilo vidjeti i obratnu situaciju, odnosno kako bi zvanični Zagreb reagirao kada bi pravosuđe naše zemlje potvrdilo neku stranu presudu protiv hrvatske firme?!

 

Informer.ba