BiH Izdvojeno Vijesti

Erdal Trhulj: BiH potreban zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine

Govoreći o posljednjim aktivnostima Vlade Federacije BiH u slučaju Bosnalijek, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj je rekao da je Vlada dužna da zaštiti državni kapital.

Mi smo vlasnik kapitala i dužni smo da zaštitimo svoju imovinu. Mi smo prošlog ljeta došli u situaciju pokušaja zatvorene emisije dionice u Bosnalijeku, iako smo od  direktora uvjeravani u suprotno, za nepoznatog kupca koji bi znatno umanjio učešće državnog kapitala u ovoj kompaniji.

To su dioničari spriječili glasavši suprotno odluci Nadzornog odbora i direktora. Zbog takvog načina poslovanja u prošlosti državni kapital je sveden na nešto manje od 20 posto. Postoje indicije za određene nepravilnosti u poslovanju Bosnalijeka i nadam se da će Finansijska policija koja je po nalogu Tužiteljstva ušla u Bosnalijek, odraditi svoj posao kako to nalaže zakon“, kazao je ministare Trhulj za Federalni radio.

Vlada će, kako je istakao, istrajati na smjeni Uprave Bosnalijeka ukoliko 30.marta na sjednici Nadzorni odbor ne bude raspravljao o Vladinom zahtjevu za smjenu Uprave Bosnalijeka.

Ja ću kao nadležni ministar sazvati Skupštinu dioničara, kako bi dobili većinu u svrhu razrješenja Nadzornog odbora koji ne radi u interesu dioničara. Treba vidjeti na Skupštini da li su dioničari zaista spremni da izglasaju nepovjerenje NO koji ne štiti njihov kapital“ kaže ministar Trhulj.

Istakao je da ga je premijer Nermin Nikšić u augustu prošle godine, iako tada nisu smatrali da je to ozbiljno, obavijestio o postojanju indicija da je direktor Bosnalijeka Edin Arslanagić organizirao detektivsku agenciju za praćenje njih dvojice, a prije mjesec dana je, kako kaže, došao do novih saznanja, o čemu je upoznata i Federalna uprava policije.

Teško je znati da li vas neko prati i prisluškuje telefon, ali ja zaista vjerujem premijeru i te informacije sam prihvatio takve kakve jesu, “ rekao je za Federalni radio Trhulj.

Prema Trhuljevim riječima, višemilionska imovina onih koji su se obogatili u poslijeratnim privatizacijama je dokaz da je ovoj državi neophodan zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine.

Generalno podržavam donošenje takvog zakona, bez primjene takvog zakona nema budućnosti Federacije BiH. Nelegalno stečena imovina treba da bude oduzeta, bez obzira o kome se radi. Osim moralne satisfakcije za osiromašene i oštećene radnike velikih kompanija kao što su Krivaja, Hidrogradnja itd. bio bi to nauk za sve one koji bi u budućnosti željeli da na takav način dođu do imovine“, rekao je Trhulj.

Na pitanje da li će Federalni parlament usvojiti takav zakon zbog različitih političkih interesa, ministar  je rekao da će onda parlament direktno odlučivati o budućnosti Federacije BiH, o tome da li želi “da živimo u ovakvom ambijentu ili da unaprijedimo život“.

Federaciji BiH treba jedna neovisna i samostalna agencija po uzoru na hrvatski USKOK“, naglasio je ministar Trhulj u intervjuu za  Federalni radio.

 

Fena/Informer.ba