Izdvojeno Svijet Vijesti

Erdogan: Njemačka je izdala Tursku

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan optužio je Njemačku da je izdala Ankaru jer se nije više založila da podrži evropske aspiracije Turske.

U intervjuu za “Bild” Erdogan je, takođe, kritikovao Njemačku jer nije priznala napore Turaka da se integrišu u njemačko društvo.

On je rekao da je najveća greška njemačkih političara što nisu priznali integraciju tri miliona Turaka u Njemačkoj.

“Njemačka bi morala da učini mnogo više za članstvo Ankare u EU jer bi to u velikoj mjeri podržalo integracije Turaka. Mi Turci visoko cijenimo Njemačku i upravo zbog toga osjećamo da smo izdani”, rekao je on.

Opisujući Turke kao otvorene i lojalne Erdogan je rekao da bi Njemačka morala da bude mnogo solidarnija sa Turskom.

On je, takođe, kritikovao protivljenje Berlina dvojnom državljanstvu, kao i zakone koji prisiljavaju Turke koji žele da rade u Njemačkoj, da prije dolaska nauče njemački jezik, jer to predstavlja “kršenje njihovih ljudskih prava”.

“Ako mladi Turčin zavoli ženu u Turskoj i želi da je oženi to se vidi kao greška jer Njemačka insistira da ona prvo nauči njemački jezik”, rekao je Erdogan.

Erdogan će se danas sastati sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel na ceremoniji povodom obilježavanja 50 godina od sklapanja sporazuma o radu koji je omogućio dolazak prvih turskih radnika u Njemačku.

Veze dva lidera pogoršala su se zbog dubokih rezervi Merkelove u vezi sa članstvom Turske u EU i Erdoganovih govora turskoj zajednici u Njemačkoj u kojima apeluje na njih da ne zaborave svoje korijene.

 

Srna/Informer.ba