Region Svijet Vijesti

Escobar i Lajčak dolaze u Prištinu i Beograd

Specijalni predstavnik Europske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak te specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar (Eskobar) najvjerojatnije će posjetiti Prištinu i Beograd, saznaje Radio Slobodna Europa (RSE) iz diplomatskih izvora u Bruxellesu.

RSE navodi kako bi se posjet trebao dogoditi ovoga tjedna, a cilj je još jednom pokušati pronaći rješenje koje se tiče izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za srpske državljane koji dolaze na Kosovo.

Prošloga tjedna srbijanski premijer Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti sastali su se u Bruxellesu uz posredovanje visokog predstavnika Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella i specijalnog predstavnika EU-a za dijalog Miroslava Lajčaka, ali na tom sastanku nije postignut dogovor.

Srbi koji žive na Kosovu 31. srpnja podigli su barikade kako bi se suprotstavili odlukama Vlade u Prištini koja je od 1. kolovoza namjeravala zabraniti automobilske registarske oznake s imenima gradova na Kosovu koje izdaje Srbija.

Također, od 1. kolovoza trebalo je početi izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo.

Nakon intervencije EU i SAD-a kosovska vlada odlučila je pomjeriti početak primjene spomenutih odluka za mjesec dana.

 

Fena/Informer.ba